Pajskal med krämig fyllning

Det här pajskalet kan förberedas och gräddas i god tid och sedan fyllas med något gott. Här har vi valt en söt fyllning men vid ett annat tillfälle kan det passa bättre med något mer förrättsbetonat. Vi tar inte socker i pajskalet bara lite salt.

Du behöver

  • 100 g margarin
  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg

Ugn: 225°

Fyllning:

3 dl kaffegrädde
2 st äggulor
0.25 msk maizenastärkelse
1.5 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Garnering:

frukt i detta fall aprikoser

Det här behövs till 4-6 personer:

Gör så här

1
Finfördela kylskåpskallt margarin i mjölmix blandad med salt. Vispa upp 1 ägg och blanda med den gryniga massan. Forma en rund bulle av degen och kavla ut den till en platta, lagom för en pajform, 23 cm i diameter. Klä formen med degen och nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet till lagom färg i 225° varm ugn i knappt 20 minuter.

2
Till fyllningen behöver du kaffegrädde, 2 äggulor, maizena majsstärkelse och socker. Blanda ingredienserna i en kastrull och värm på svag värme under omrörning till krämig konsistens. Blandningen får inte koka då skär den sig.

3
Sänk ned kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar och smaksätt med 1 msk vaniljsocker. Tillsätt också 1 dl vispad grädde och klicka ut krämen i pajskalet. Garnera med frukt eller bär, vi valde färska aprikoser.