Du behöver
- 5 dl lättmjölk eller mjölkersättning
- 0.5 dl flytande fett
- 1 pkt jäst (50 g)
- 2 krm salt
- 1 dl lättströ
- 2 dl kesella (1% fett)
- 2 dl vetekli
- vetemjöl ca 10 dl med fullkorn
- 1 st äpple
Till pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 250°
Gör så här
1
Värm degspadet till 37° och rör ut den smulade jästen.
2
Tillsätt salt, lättströ, Kesella, vetekli och 7 dl av vetemjölet. Arbeta degen väl och täck över bunken. Låt jäsa 30 minuter.
3
Arbeta ihop degen med litet mer mjöl och skrapa ned på mjölat bord. Knåda och dela degen i fyra bitar. Rulla ut och dela varje bit i ytterligare sex.
4
Skär äpplet i tunna klyftor som du delar i mindre bitar. Forma släta bullar och stick en äppelbit i varje bulle. Låt jäsa 20-25 minuter innan du penslar bullarna med ägg och gräddar mitt i ugnen till lagom färg, 11-12 minuter. Låt kallna under bakduk. Frys in.
Brygg te, söta med lättströ, kyl ner och servera som iste med citron till bullarna.