Du behöver

  • 5 dl lättmjölk eller mjölkersättning
  • 1.5 dl flytande fett (motsvarande 150 g smält fett)
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 tsk citronskal (från en stor citron)
  • 1 dl lättströ alternativt råsocker strö-
  • 0.5 tsk salt
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5.5 dl vetemjöl

Till penslingen:

1 st ägg uppvispat
mandel ev hackad

Ugn: 200°

Gör så här

1
Värm degspadet till 37°. Smula ner jästen och rör ut den.

2
Tillsätt smaksättningen och arbeta in grahamsmjölet och 3 dl av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 40 minuter i övertäckt bunke.

3
Tillsätt ytterligare vetemjöl när du arbetar degen efter jäsningen, men bara så mycket att degen går att baka ut.

4
Dela degen i fyra bitar, och sedan vardera bit i två delar. Rulla ut längderna till 32 cm och sno ihop två och två. Lägg de snodda längderna på en plåt och låt dem jäsa under duk i 25–30 minuter.

5
Pensla med ägg och hackad mandel, och grädda till lagom färg i 20 minuter på andra falsen nerifrån. Låt kallna under bakduk och frys in.


Kommentar:
Grahamsmjöl är ett fullkornsvete som ger en högre fiberhalt än om du använder vetemjöl med fullkorn.