Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl kaffegrädde
  • 75 g smör eller margarin
  • 0.5 dl socker
  • 1 st ägg
  • 7.5 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g mandelmassa
30 g smör eller margarin
0.5 l jordgubbar

Pensling:

ägg uppvispat

Garnering:

2 dl flosocker med jordgubbssmak
1.5 msk vatten
0.5 l jordgubbar

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en liten skål. Låt grädden bli fingervarm och häll den över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

2
Rör matfett och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ägg och jästblandningen. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Riv mandelmassan under tiden och arbeta samman den med matfettet. Halvera eventuellt jordgubbarna.

4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter.

5
Fördela mandelmassa och en jordgubbe mitt på varje kaka. Nyp ihop bullarna ordentligt till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under duk ca 20 minuter.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.

7
Rör ut florsocker med vatten och glasera bullarna med det. Sätt eventuellt en jordgubbe på toppen av varje bulle. Bullarna går att frysa, men vänta då med garneringen.