Du behöver

  • 75 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 st äggula

Chokladmousse:

2 dl vispgrädde
1 st daim
150 g choklad med knäck
50 g mörk choklad
1 st ägg
1 dl kesella

Garnering:

1 st apelsin
1 st daim
1.5 dl vispgrädde
jordgubbar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Smula ner mandelmassan i en skål tillsammans med matfettet. Finfördela det i mjölet till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Sätt en bit aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen med en gaffel. Låt pajformen vila kallt ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt pajskalet kallna och ta bort folien.

3
Vispa grädden, men inte för hårt. Skär Daimen i små bitar. Dela de båda chokladsorterna i mindre bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Smält chokladen försiktigt under omrörning. Ta skålen från vattenbadet. Vispa upp ägget lätt och rör ner det i chokladsmeten. Rör ner grädden i omgångar. Rör till sist ner Daim och Kesella.

4
Häll chokladmoussen i pajskalet. Låt pajen stå kallt minst 1 timme. Tvätta och torka apelsinen noga. Strimla den gula delen av skalet fint och pressa saften ur apelsinen. Sjud apelsinstrimlorna och apelsinsaften 1–2 minuter i en liten kastrull. Låt svalna. Krossa Daimen och vispa grädden. Garnera pajen med grädde, avrunna apelsinskal, jordgubbar och den krossade Daimen.