Du behöver

  • 600 g spättafiléer
  • laxfilé ca 100 g tunna skivor rökt
  • salt och peppar
  • 3 dl fiskbuljong

Vinsås:

2 msk smör eller margarin
2.5 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
0.75 dl vispgrädde + 0.75 dl vispgrädde
pressad citronsaft
salt och peppar

Garnering:

räkor
dill citron

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg ut fiskfiléerna på arbetsbordet. Dela på laxskivorna och fördela dem över fiskfiléerna. Rulla samman dem och krydda lätt med salt och peppar. Lägg dem i en traktörpanna eller stekpanna med lock.

2
Häll fiskbuljongen runtom fiskrullarna och låt dem småputtra under lock ca 7-8 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig.

3
Sila ifrån 2 dl buljong och håll fisken varm.

4
Smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med buljong, vin och 3/4 dl grädde i omgångar under omrörning. Låt såsen koka ca 3 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar.

5
Vispa 3/4 dl grädde till hårt skum och rör ner i såsen. Lägg ner fiskrullarna och garnera med räkor, citron och dill. Bjud pressad kokt potatis och lättkokta grönsaker till.

6
Vispa 3/4 dl grädde till hårt skum och rör ner i såsen. Lägg ner fiskrullarna och garnera med räkor, citron och dill. Bjud pressad kokt potatis och lättkokta grönsaker till.


Kommentar:
Tänk på att rökt lax är ganska salt så var försiktig med saltet.