Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 8 dl Ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk farinsocker (ger jästen näring)
  • 1 msk stött kummin
  • 300 g havrekli (en förpackning om du väljer Kungsörnen)
  • 600 g fullkornsvetemjöl (10 dl)

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen och rör ut med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig, inte för fast, deg.

2
Skrapa ned degen i en smord långpanna och tryck ut till en jämn täckande degplatta. Skåra rutorna och nagga ytan med en gaffel. Täck över med bakduk och låt jäsa i minst 45 minuter gärna mer.

3
Skjut in plåten på mittfalsen i ugnen och grädda i 25 minuter.

4
Låt brödet kallna under bakduk och frys in det som inte går åt under dagen.


Kommentar:
Under rubriken ”Lättsötat” finner du bakverk, matbröd och desserter som lämpar sig för dig som har diabetes eller förhöjt kolesterol. I recepten sötar vi antingen med sötningsmedel eller mindre mängd socker. När det gäller matbröd använder vi sällan sötning eller bara så mycket som behövs för att ge jästen näring. Även fibrer är en viktig faktor och havrekli innehåller både lösliga och olösliga fibrer.