Du behöver

  • 0.75 dl kakao
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl socker
  • 150 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 2 st ägg
  • 1 dl mandel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver

Glasyr:

75 g ljus blockchoklad
0.5 dl vispgrädde

Garnering:

hallon

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda samman kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt blandningen kallna.

2
Rör matfett och resterande socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.

3
Hacka mandeln och blanda samman den med mjöl och bakpulver. Rör ner det växelvis med chokladmjölken i smeten. Rör till en jämn smet.

4
Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, eller i en hålform som rymmer ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.

5
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en liten kastrull tillsammans med grädden. Låt chokladen smälta i grädden på svag värme. Låt glasyren kallna och bli tjock. Bred glasyren över den kalla kakan. Garnera med hallon.