Du behöver
- 0.75 dl kakao
- 2 dl mjölk
- 2 dl socker
- 150 g smör eller margarin rumsvarmt
- 2 st ägg
- 1 dl mandel
- 3 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g ljus blockchoklad
0.5 dl vispgrädde
Garnering:
hallon
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Blanda samman kakao, mjölk och 1 dl av sockret i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt blandningen kallna.
2
Rör matfett och resterande socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning.
3
Hacka mandeln och blanda samman den med mjöl och bakpulver. Rör ner det växelvis med chokladmjölken i smeten. Rör till en jämn smet.
4
Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, eller i en hålform som rymmer ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
5
Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en liten kastrull tillsammans med grädden. Låt chokladen smälta i grädden på svag värme. Låt glasyren kallna och bli tjock. Bred glasyren över den kalla kakan. Garnera med hallon.