Du behöver
- 25 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 krm salt
- 1 dl socker
- vetemjöl ca 9-10 dl
Fyllning:
marsankräm ca 2 dl
Pensling och garnering:
smält smör eller margarin
socker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli finger-varmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
3
Gör under tiden marsankrämen enligt förpackningens anvisningar.
4
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 18 lika stora bitar. Forma runda släta bullar.
5
Platta ut bullarna med en kavel och lägg lite marsankräm i mitten på dem. Nyp ihop dem ordentligt och lägg dem med skarven nedåt på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Ska bullarna serveras genast så smält matfett till pensling och häll socker i en djup tallrik. Pensla bullarna med matfettet och vänd dem i socker.
7
Ska inte bullarna serveras genast så låt dem kallna på galler under bakduk. Pensla dem strax innan de ska serveras och vänd dem i socker. Bullarna går att frysa utan pensling och garnering.