Du behöver

Marängbotten:

6 st äggvitor
1 tsk citron pressad saft
3 dl strösocker
1.5 dl pistaschnötter hackade

Topping:

5 dl vispgrädde
5 dl turkisk yoghurt
3/4-1 dl florsocker
3 dl rabarber kompott
1 dl pistaschnötter hackade
florsocker

Rabarberkompott:

1 dl vatten
2 dl strösocker
1 st vaniljstång
0.5 dl rom t ex Bayer
500 g rabarber 5 cm långa bitar
1 st citron det gula av skalet i tunna strimlor

Dekoration:

citronmeliss eller mynta

Ugn: 150º

Det här behövs till 12 port:

Gör så här

1
Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget.

2
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en rektangel, ca 25×35 cm. Strö över nötterna. Grädda marängen i mitten av ugnen, ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen några timmar på eftervärmen eller över natten.

3
Gör kompotten. Koka upp vatten, socker, snittad vaniljstång och mörk rom. Lägg ner rabarbern och det strimlade citronskalet. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Ta upp den med hålslev och låt den ligga i en bunke medan lagen kokas ihop till sirapsliknande konsistens. Lägg tillbaka rabarbern och låt alltsammans kallna i vattenbad.

4
Lossa marängen försiktigt från papperet och lägg över den på en serveringsbricka. Vispa grädden hårt och blanda den med turkisk yoghurt och florsocker.

5
Bred blandningen lite slarvigt över marängbotten och klicka rabarberkompotten ovanpå. Strö pistaschnötter och sikta florsocker över tårtan. Dekorera med citronmeliss. Servera tårtan genast.


Kommentar:
Det är också gott med mjukrörd glass istället för gräddypghurt på toppen.

Tårtan blir också god på jordgubbar.