Du behöver
- 10 dl vetemjöl
- 4 msk socker
- 200 g smör eller margarin
- 50 g jäst
- 2.5 dl kall mjölk
- 2 st ägg
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g blockchoklad
50 g smör eller margarin
30 g apelsinskal hackat och syltat
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
blockchoklad smält
Ugn: 225°
Gör så här
1
Blanda samman 9 dl mjöl med socker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa.
2
Smula ner jästen i en liten skål. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
3
Rör ner jästen i mjölskålen tillsammans med äggen och arbeta ihop till en smidig deg eventuellt med lite mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
4
Gör under tiden fyllningen. Riv mandelmassan grovt och finhacka chokladen. Arbeta samman alla ingredienserna till fyllningen.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar av varje. Lägg lite fyllning på snibbarna och rulla samman dem.
6
Forma gifflar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek ca 1 timme.
7
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt gifflarna kallna på galler under duk.
8
Smält lite blockcho-klad och ringla det över gifflarna. De går att frysa.