Du behöver

  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk socker
  • 200 g smör eller margarin
  • 50 g jäst
  • 2.5 dl kall mjölk
  • 2 st ägg

Fyllning:

100 g mandelmassa
50 g blockchoklad
50 g smör eller margarin
30 g apelsinskal hackat och syltat

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
blockchoklad smält

Ugn: 225°

Gör så här

1
Blanda samman 9 dl mjöl med socker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa.

2
Smula ner jästen i en liten skål. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.

3
Rör ner jästen i mjölskålen tillsammans med äggen och arbeta ihop till en smidig deg eventuellt med lite mera mjöl. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

4
Gör under tiden fyllningen. Riv mandelmassan grovt och finhacka chokladen. Arbeta samman alla ingredienserna till fyllningen.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar av varje. Lägg lite fyllning på snibbarna och rulla samman dem.

6
Forma gifflar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek ca 1 timme.

7
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt gifflarna kallna på galler under duk.

8
Smält lite blockcho-klad och ringla det över gifflarna. De går att frysa.