Du behöver

  • 900 g delikatesspotatis
  • 200 g pärllök
  • matfett mjukt

Basilikalax:

4 bitar laxfilé
3 skiva formbröd vitt
0.5 st vitlöksklyfta
0.67 kruka färsk basilika
citron finrivet skal av 1/2
3 msk olivolja
salt och peppar
0.75 dl solrosfrön rostade och salta

Potatistopping:

0.5 tsk salt
saft strimlat skal och pressad av 1
75 g färsk spenat

Ugn: 200°

Tzatziki med kräftstjärtar

0.5 st gurka
0.5 tsk salt
1 st kräftstjärtar burk i lag
1 st vitlöksklyfta pressad
2 dl turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
peppar

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Skrubba potatisarna och halvera dem. Skala lökarna. Lägg potatis och lök i en smord eldfast form. Ringla över lite matfett och rör om.

2
Ställ formen mitt i ugnen och baka potatisen ca 15 minuter.

3
Lägg under tiden kantskuret bröd, vitlök, basilika och rivet citronskal i en mixer eller matberedare. Kör till en massa. Tillsätt olivoljan och kör massan slät.

4
Lägg fisken på smort eldfast fat. Salta och peppra. Tryck fast basilikaröran jämnt över fisken. Strö över solrosfrön och tryck fast dem.

5
Fördela salt, citronskal och pressad citronsaft över potatisen. Rör om och flytta ner potatisen i nedre delen av ugnen. Ställ fisken mitt i ugnen och baka allt klart ca 20 minuter.

6
Ta ut potatis och fisk. Blanda ner färsk spenat i potatisen.

7
Sås: Riv gurkan grovt och lägg den i en sil. Strö över salt och låt den ligga och dra ca 15 minuter.

8
Låt kräftstjärtarna rinna av och grovhacka dem. Pressa saften ur gurkan. Blanda samman kräftstjärtar, gurka, pressad vitlök och yoghurt. Smaka av med lite peppar.

9
Garnera eventuellt fisken som på bilden med en klick kräfttzatziki och en kräftstjärt. Bjud fisken med potatisen och kräfttzatziki.