Du behöver

  • 3 st fläskfilé svensk

Marinad:

0.5 dl chilisås
0.75 dl olivolja
1 st apelsin pressad saft och rivet skal
0.5 dl kalvfond konc
2 msk soja Mrs Cheng
0.5 tsk svartpeppar nymald

Rosépepparsmör:

150 g smör rumstempererat
1 msk rosépeppar smulad
1 st citron rivet skal
2 krm svartpeppar nymald
2 tsk salt
0.5 tsk sumak malen

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Börja med kryddsmöret. Blanda smöret med rosépeppar, citronskal, svartpeppar, salt och eventuellt sumak i en skål. Klicka ut kryddsmöret till en tjock sträng på ett smörpapper och forma till en rulle. Lägg in i kylen för att stelna. Skär upp kryddsmöret i skivor strax före serveringen.

2
Putsa filéerna och dela dem på mitten. Blanda samman chilisås, olivolja, apelsin, kalvfond, soja och svartpeppar till marinaden i en stor fryspåse. Lägg ner filébitarna i påsen och gnid runt marinaden. Knyt till påse och låt köttet marinera 1 timme.

3
Ta upp köttet ur marinaden och torka av det med hushållspapper. Grilla köttet runt om på grillen tills innertemperaturen är 65º. Lättast grillar du köttet under lock. Vänd köttet flera gånger. Låt köttet vila 10 minuter inlindat i smörpapper innan du skär upp det i skivor. Servera med kryddsmör och sallad.


Kommentar:
Vad är sumak?
Sumak är små röda bär med syrlig, fruktig smak. De är vanliga i mat från Turkiet, Libanon och Nordafrika. Bären säljs hela eller malda och ger fin, syrlig smak till kött- och grönsaksrätter.