Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl lättmjölk
- 0.5 dl matolja
- 1.5 dl solroskärnor rostade
- 1.5 tsk salt
- vetemjöl ca 12-13 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
solroskärnor
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt rostade solroskärnor, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Lägg degen i en 30 x 40 cm stor långpanna klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen så att den täcker hela långpannan.
4
Skär degen i rutor med en oljad vass kniv. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
6
Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.
Se alltid till att du har alla ingredienser hemma innan du börjar baka.