Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl lättmjölk
  • 0.5 dl matolja
  • 1.5 dl solroskärnor rostade
  • 1.5 tsk salt
  • vetemjöl ca 12-13 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
solroskärnor

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt rostade solroskärnor, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 40 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Lägg degen i en 30 x 40 cm stor långpanna klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen så att den täcker hela långpannan.

4
Skär degen i rutor med en oljad vass kniv. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Pensla degen med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

6
Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.


Kommentar:
Se alltid till att du har alla ingredienser hemma innan du börjar baka.