Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 st gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 dl hackade örter t ex persilja, körvel, timjan
  • salt och peppar

Pickels:

2 st morötter
1 st palsternacka
2 st gula lökar
3 dl vatten
0.5 dl socker
4 msk äppelcidervinäger
0.5 tsk salt
2 st stjärnanis

Sås:

100 g champinjoner
1 st lök liten gul
2 msk mjöl
4 dl vatten
1.5 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Ugn: 200°

Det här behövs till ca 4 port:

Gör så här

1
Arbeta samman färsen med ägg och mjöl. Skala och finhacka löken. Rör ner den i färsen tillsammans med vatten, kalvfond, hackade örter, salt och peppar. Arbeta allt till en smidig färs.

2
Klicka ner färsen i en välsmord hålform, se till att den blir väl packad. Slå formen mot underlaget så att luftbubblor försvinner. Täck med aluminiumfolie.

3
Ställ formen i vattenbad och koka mitt i ugnen ca 75 minuter.

4
Skala grönsakerna till pickelsen och skär dem i mindre bitar.

5
Koka upp vatten, socker, äppelcidervinäger, salt och stjärnanis. Lägg ner grönsakerna och låt allt småputtra ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt grönsakerna ligga och dra en stund.

6
Ansa och skiva svampen till såsen. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett i en kastrull tills vätskan har “kokat” in. Strö över mjöl och rör om.

7
Ta kastrullen från värmen och späd med vatten och kalvfond. Ställ tillbaka kastrullen och låt såsen småkoka under omrörning 3-5 minuter. Smaka av med tomatpuré, salt och peppar.

8
Stjälp upp färsen på uppläggningsfat och fyll hålet med pickels. Bjud sås och kokt potatis till.