Du behöver

  • 1.5 dl fiberhavregryn
  • 0.5 dl havrekli
  • 3.5 dl vatten till att koka grynen i
  • 3 dl vatten
  • 0.5 dl flytande fett
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk brödkrydda stött
  • 10.5 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl)

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Koka gröten och låt den svalna av eller kallna. Värm vatten och fett till fingervärme (37°) och rör ut jästen i det. Tillsätt gröt, salt, kryddor och 8 dl av mjölet. Arbeta samman det till en smidig deg. Strö över 1 msk av mjölet och låt degen jäsa i övertäckt bunke i 35-40 minuter.

2
Arbeta ihop degen med ytterligare ett par deciliter mjöl och skrapa ned den på mjölat bord. Baka ut degen och forma till 20-22 släta fina bullar. Låt dem jäsa under bakduk på plåt i ca 30 minuter.

3
Pensla bullarna med vatten och strö en nypa gryn på varje. Grädda på mittfalsen i 12-14 minuter. Bullarna kan frysas.