Du behöver
- 1.5 dl fiberhavregryn
- 0.5 dl havrekli
- 3.5 dl vatten till att koka grynen i
- 3 dl vatten
- 0.5 dl flytande fett
- 1 pkt jäst (50 g)
- 1 tsk salt
- 0.5 msk brödkrydda stött
- 10.5 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl)
Ugn: 225°
Det här behövs:
Gör så här
1
Koka gröten och låt den svalna av eller kallna. Värm vatten och fett till fingervärme (37°) och rör ut jästen i det. Tillsätt gröt, salt, kryddor och 8 dl av mjölet. Arbeta samman det till en smidig deg. Strö över 1 msk av mjölet och låt degen jäsa i övertäckt bunke i 35-40 minuter.
2
Arbeta ihop degen med ytterligare ett par deciliter mjöl och skrapa ned den på mjölat bord. Baka ut degen och forma till 20-22 släta fina bullar. Låt dem jäsa under bakduk på plåt i ca 30 minuter.
3
Pensla bullarna med vatten och strö en nypa gryn på varje. Grädda på mittfalsen i 12-14 minuter. Bullarna kan frysas.