Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk kall
  • 200 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 0.5 dl socker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

50 g mandel
75 g smör eller margarin
0.75 dl socker

Garnering:

50 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål och häll över den kalla mjölken. Rör om så att jästen löser sig.

2
Rör det rumsvarma matfettet smidigt med socker. Rör ner det i jästblandningen tillsammans med ägg.

3
Tillsätt mjöl och arbeta in det snabbt i degen. Degen ska inte arbetas för mycket. Låt den jäsa under duk ca
1 1/2 timme.

4
Arbeta under tiden samman fyllningen. Hacka mandeln fint och arbeta samman alla ingredienserna till en smidig smet.

5
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt, eventuellt med lite mera mjöl.Kavla ut degen till en stor kaka, ca 70×25
cm.

6
Bred fyllningen över degkakan och rulla samman den. Skär rullen i ca 30 lika stora bitar. Lägg dem i dubbla pappersformar. Ställ dem på bakplåt.

7
Blanda alla ingredienserna till garneringen i en liten kastrull. Värm det under omrörning till precis under kokpunkten. Låt det svalna några minuter.

8
Bred smeten över bullarna och ställ dem till jäsning ca 50-60 minuter.

9
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.