Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk kall
- 200 g smör eller margarin rumsvarmt
- 0.5 dl socker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 8 dl
Fyllning:
50 g mandel
75 g smör eller margarin
0.75 dl socker
Garnering:
50 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål och häll över den kalla mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
2
Rör det rumsvarma matfettet smidigt med socker. Rör ner det i jästblandningen tillsammans med ägg.
3
Tillsätt mjöl och arbeta in det snabbt i degen. Degen ska inte arbetas för mycket. Låt den jäsa under duk ca
1 1/2 timme.
1 1/2 timme.
4
Arbeta under tiden samman fyllningen. Hacka mandeln fint och arbeta samman alla ingredienserna till en smidig smet.
5
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt, eventuellt med lite mera mjöl.Kavla ut degen till en stor kaka, ca 70×25
cm.
cm.
6
Bred fyllningen över degkakan och rulla samman den. Skär rullen i ca 30 lika stora bitar. Lägg dem i dubbla pappersformar. Ställ dem på bakplåt.
7
Blanda alla ingredienserna till garneringen i en liten kastrull. Värm det under omrörning till precis under kokpunkten. Låt det svalna några minuter.
8
Bred smeten över bullarna och ställ dem till jäsning ca 50-60 minuter.
9
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.