Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1.5 dl vatten fingervarmt
  • 4 dl mjölk fingervarm
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 1 msk basilika smulad
  • 2 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 11-12 dl special

Pensling och garnering:

3 msk olivolja
6 st marinerade soltorkade tomater
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Värm mjölk och olivolja till fingervärme. Rör ner det i jästblandningen.

2
Tillsätt sirap, salt, smulad basilika, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Lägg degen i en smord bakpappersklädd långpanna. Tryck ut degen med handen så att den blir lika stor som långpannan. Låt brödet jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Grovhacka rosmarinen medan brödet jäser. Skär tomaterna i mindre bitar. Gör fördjupningar i degen med knogen. Pensla med olivolja och strö över rosmarin, tomater och flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk och skär sedan den kalla brödkakan i bitar.