Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl mjölk
- 1 st ägg
- 2 msk brödsirap
- 1 tsk salt
- 100 g valnötter hackade och hasselnötter
- 3 dl durumvetemjöl
- vetemjöl ca 8-9 dl special
Pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt ägg, sirap, salt, hackade nötter och durumvetemjöl. Rör om.
3
Tillsätt det mesta av vetemjöl special och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 16-18 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
6
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.
Med vetemjöl special och durumvetemjöl i bröden måste du knåda degen kraftigt, men då får du också bra resultat.