Du behöver

  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 dl lättmjölk
  • 3 dl vatten
  • 3 dl havrekli
  • 1.5 tsk salt
  • 8 dl fullkornsvetemjöl
  • 0.5 dl rapsolja
  • 0.5 dl linfrö
  • 2 dl rågflingor

Ugn: 225°

Det här behövs till 10 rutor:

Gör så här

1
Sätt en deg på 1/2 pkt jäst (25 g), 2 dl lättmjölk (kylskåpskall), 3 dl vatten, 3 dl havrekli, 1 1/2 tsk salt och 4 dl fullkornsvetemjöl. Låt den stå övertäckt i rumstemperatur i ett dygn.

2
Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin.

3
Skrapa ned degen i en smord ugnssäker form, 20 x 30 cm stor. Tryck ut degen i ett jämntjockt lager. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter.