Du behöver
- 50 g jäst
- 7 dl vatten fingervarmt
- 2 dl linfrön
- 1.5 dl solroskärnor
- 0.75 dl farinsocker
- 2 st ägg
- 2 tsk salt
- rågsikt ca 20-22 dl
Pensling och garnering:
vatten
linfrön
solroskärnor
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll det fingervarma vattnet över och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt linfrön, solroskärnor, farinsocker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta limpor.
4
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Pensla med vatten och strö över lite linfrön och solroskärnor. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
6
Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.