Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1.5 dl vetekross + 1 1
  • rödbetor ca 180 g
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • fullkornsvetemjöl ca 14-15 dl special

Pensling och garnering:

vatten
solrosfrön

Ugn: 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Lägg vetekross och 1 1/2 dl vatten i en kastrull och låt det koka ihop ett par minuter.

2
Skala och riv rödbetorna. Lägg dem i en degbunke och häll över vetekrosset. Tillsätt 4 dl vatten och känn så att blandningen är fingervarm (37°). Smula ner jästen och rör tills den har löst sig.

3
Tillsätt salt, matolja och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 35 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla ut dem och fläta samman tre och tre rullar. Vik in ändarna och lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.

5
Pensla med kallt vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

6
Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.