Du behöver
- 50 g jäst
- 1.5 dl vetekross + 1 1
- rödbetor ca 180 g
- 4 dl vatten
- 2 tsk salt
- 2 msk matolja
- fullkornsvetemjöl ca 14-15 dl special
Pensling och garnering:
vatten
solrosfrön
Ugn: 200°
Det här behövs till 2 bröd:
Gör så här
1
Lägg vetekross och 1 1/2 dl vatten i en kastrull och låt det koka ihop ett par minuter.
2
Skala och riv rödbetorna. Lägg dem i en degbunke och häll över vetekrosset. Tillsätt 4 dl vatten och känn så att blandningen är fingervarm (37°). Smula ner jästen och rör tills den har löst sig.
3
Tillsätt salt, matolja och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 35 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla ut dem och fläta samman tre och tre rullar. Vik in ändarna och lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.
5
Pensla med kallt vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
6
Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går att frysa.