Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 msk honung eller socker
  • 2 tsk salt
  • 1/2-1 dl hackade örter t ex timjan, salvia, basilika, persilja
  • 2 dl ost t ex cheddar
  • lantbrödsmjöl ca 14 dl

Pensling:

ägg
vallmofrö eller sesamfrö

Ugn:

250°

Gör så här

1
Skölj,torka och hacka örterna fint.

2
Smält fettet, häll i mjölk och värm till 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

3
Blanda ner honung (socker), salt. örter, ost och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 20 bitar. Forma dessa till runda bullar, som läggs tätt på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 30 minuter.

5
Pensla bullarna med ägg, strö på frön och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.


Kommentar:
Lantbrödsmjölet kan bytas ut mot vetemjöl eller rågsikt. Har du inga färska örter kan du använda torkade efter smak. Bröden går att frysa.