Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 msk honung eller socker
- 2 tsk salt
- 1/2-1 dl hackade örter t ex timjan, salvia, basilika, persilja
- 2 dl ost t ex cheddar
- lantbrödsmjöl ca 14 dl
Pensling:
ägg
vallmofrö eller sesamfrö
Ugn:
250°
Gör så här
1
Skölj,torka och hacka örterna fint.
2
Smält fettet, häll i mjölk och värm till 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
3
Blanda ner honung (socker), salt. örter, ost och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa ca 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 20 bitar. Forma dessa till runda bullar, som läggs tätt på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 30 minuter.
5
Pensla bullarna med ägg, strö på frön och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
Lantbrödsmjölet kan bytas ut mot vetemjöl eller rågsikt. Har du inga färska örter kan du använda torkade efter smak. Bröden går att frysa.