Du behöver
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk hjorthornssalt
- 1 dl socker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 10-11 dl
Pensling:
ägg uppvispat
Fyllning och garnering:
150 g mandelmassa
4 dl vispgrädde
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt salt, hjorthornssalt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda degen tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 25 minuter.
4
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 18 lika stora bitar. Forma släta runda bullar.
5
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
7
Låt bullarna kallna på galler under duk. Skär av ett lock och gröp ur lite inkråm. Lägg en bit mandelmassa i bullen.
8
Vispa grädden till skum. Spritsa eller klicka grädden på bullarna. Lägg tillbaka locket och sikta över lite florsocker.
Bullarna går att frysa innan de är fyllda.