Du behöver
- 1 dl rågkross
- 2 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 9.5 dl vetemjöl special
- 1 dl sesamfrön
- 1 tsk salt
- 25 g jäst
Pensling:
ägg
sesamfrön
Ugn: 225°
Gör så här
1
Koka rågkross och vatten några minuter till en gröt. Tag den från värmen och tillsätt mjölken. Låt det svalna till ca 37°.
2
Blanda mjöl, sesamfrön, salt och smulad jäst. Häll i gröten och arbeta degen väl. Låt den jäsa ca 1 timme.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 20 bitar. Forma dessa till runda bullar som läggs på plåt och får jäsa ca 30 minuter.
4
Pensla med ägg, strö på frön och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.