Stekt Marholmsströmming

Det här är en lite lyxigare strömmingsrätt med spännande sås till.

Du behöver

  • 600 g strömmingsfilé eller sillfilé

Marinad:

2 st ägg
1 msk senap ljus fransk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl crème fraîche
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk dragon smulad
1 st lök finhackad gul
1 dl hackad gräslök

Panering:

ströbröd + vetemjöl

Stekning:

smör eller margarin

Hot sweet chilisås:

2 msk chilisås
0.75 dl socker
1.5 dl vatten
0.5 dl vinäger
1 st chili röd finhackad
1 tsk potatismjöl

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Häll den i en skål och lägg i strömmingsfiléerna. Blanda om och ställ skålen kallt i ca 1–3 timmar.

2
Blanda alla ingredienserna till såsen och sjud upp den under omrörning. Låt den kallna.

3
Ta upp filéerna och låt dem rinna av något. Vik dem dubbla på “fel” ledd. Vänd dem i en blandning av ströbröd och vetemjöl.

4
Stek dem i matfett ca 2–3 minuter på var sida. Servera dem med kokt pressad potatis, sås och ett par limeskivor.


Kommentar:
1 kg strömming = 6 hg rensad.

Scroll to Top