Lax med örttäcke och Caesarröra

Laxens fina smak blir extra förstärkt med ett frasigt bakat örttäcke. Bjud gärna lagerbladsbakad potatis till (se detta recept).

Du behöver

  • 4 st laxfilé ca 150 g st, med skinnsida
  • salt

Örttäcke:

1 dl ströbröd
0.5 dl örter t ex persilja, timjan, mynta
1 st vitlöksklyfta finhackad
citron rivet skal av 1/2
50 g smält smör eller margarin

Caesarröra:

250 g kesella (med 10% fett)
1 st ägg hårdkokt
50 g sardeller
1 tsk senap ljus fransk
0.5 dl parmesanost nyriven
salt och peppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg laxfiléerna i smord eldfast form. Salta lätt.

2
Rör samman alla ingredienserna till örttäcket. Bred det över laxfiléerna.

3
Baka mitt i ugnen i ca 15–20 minuter.

4
Gör under tiden Caesarröran. Hacka ägg och sardeller fint. Rör ner det i kesellan tillsammans med senap och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Bjud de frasiga laxfiléerna tillsammans med Caesarröra och eventuellt potatis bakad med lagerblad.

Scroll to Top