Du behöver
- 800 g fiskfilé blandad
- 150 g fänkål
- 2 st lökar ca 150 g
- 1.5 st vitlöksklyftor
- 1 st burk krossade tomater
- 4 msk vetemjöl
- 2 dl vin vitt torrt
- 1.5 l fiskbuljong (går bra med tärning)
- 2 dl grädde
Aioli:
3.5 st majonnäs hg
1 dl olivolja
4 st vitlöksklyftor
Det här behövs för ca 6 port:
Gör så här
1
Ansa och skär fänkålen i bitar. Skala och hacka löken.
2
Smält en klick smör i en kastrull. Pressa i vitlöken. Tillsätt lök och fänkål. Låt det fräsa på svag värme tills det är mjukt och glansigt.
3
Tillsätt tomatkrosset. Strö över mjölet och rör om.
4
Späd med buljong och vin. Låt allt sjuda på svag värme ca 10 minuter. Smaka av soppan med lite salt.
5
Skär fiskköttet i tärningar under tiden.
6
Strax innan soppan ska avnjutas tillsätts grädden och fisktärningarna. Låt sedan soppan få ett uppkok så att fisken blir vit och ogenomskinlig. Strö över klippt dill. Bjud aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd till.
7
Aioli: Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Tillsätt majonnäs och olja. Rör till en jämn smet.