Fiskspett med skaldjur

Spetten är både festliga och praktiska, eftersom de går att förbereda och ha i kylskåpet tills de ska ätas. De är goda både med och utan sås. Spetten går utmärkt att steka i ugnen, men har du grillen framme kan du grilla dem!

Du behöver

  • fiskfilé torsk,
  • gös och
  • 8 st kräftstjärtar eller tigerräkor
  • 1 st paprika röd i bitar
  • 1 st paprika gul i bitar

Marinad:

saft rivet skal och av 1 citron
1 dl olja
1 st vitlöksklyfta pressad
1/2-1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sås:

2 dl majonnäs gärna lätt
2 msk syltlök finhackad
2 msk saltgurka finhackad
2 msk gräslök finhackad
1 msk lök finhackad gul

Ugn: 250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Blanda marinaden av alla ingredienserna. Skär fisken i ca 3 cm stora tärningar.

2
Trä upp fisk, skaldjur och paprika varvat på 4 spett. Lägg dem på ett fat och häll marinaden över. Låt stå kallt i 1-2 timmar men vänd spetten några gången.

3
Hacka syltlök, gurka, gräslök och lök till såsen. Blanda ner hacket i majonnäsen.

4
Låt fiskspetten rinna av. Lägg dem på folietäckt plåt och stek mitt i ugnen i ca 15 minuter eller grilla dem ca 3 minuter på varje sida.

5
De läckra spetten bör serveras genast med ris och en sallad gjord av skivade färska champinjoner och persilja, allt fuktat med lite vinägrett.


Kommentar:
Du kan givetvis blanda olika fisksorter på spettet. Du kan låta saffran från ett kuvert koka med riset så får du ett välsmakande och vackert ris.

Scroll to Top