• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upptäck Saale-Unstrut – Tysklands nordligaste vinregion

  Torrt eller sött, rött eller vitt, mousserande eller inte? Besök Tysklands nordligaste och minsta vindistrikt Saale-Unstrut för att smaka dig fram på en resa i vinets tecken!

  Upptäck Saale-Unstrut – Tysklands nordligaste vinregion
  Utsikt över Unstrutdalen. Copyright: SUT Tourismus e.V.

  Vindistriktet Saale-Unstrut ligger i centrala Tyskland och sträcker sig mellan tre av landets delstater; Sachsen-Anhalt, Thüringen och Brandenburg. Det har fått sitt namn tack vare närheten till floderna Saale och Unstrut. Här har man odlat vin i över tusen år, och det är lätt att förstå varför många anser att det är det vackraste vindistriktet i landet. De många vinodlingarna radar upp sig på de branta terrasserna i de vackra floddalarna, och det finns många romantiska vingårdar att beskåda.

  I Saale-Unstrut har vin producerats i över tusen år. Copyright: SUT Tourismus e.V.

  Toscana i norr

  Distriktet kallas ibland för "Toscana i norr" eftersom dess landskap på många sätt påminner om Medelhavets, och det gör även klimatet. Till skillnad från övriga Centraleuropa är det relativt torrt och milt här, vilket är perfekt när man ska odla vin. Solen skiner omkring 1600 timmar om året, och den totala nederbörden är cirka 500 millimeter. Det gör detta till det vindistrikt i landet som det regnar minst i.

  Här odlas både röda och gröna druvor, och majoriteten av vinerna som produceras är vita och torra. Hela 75 procent av odlingarna består av gröna druvor, som bland annat Pinot Blanc, Riesling och Pinot Gris. Även druvor med hög bouquet som Bacchus och Sauvignon Blanc förekommer. Några av de röda druvor som odlas är Pinot noir, Dornfelder och Portugieser, vilka ger viner med hög fruktighet och fyllighet. 

  Vinodlingarna sträcker ut sig i de vackra floddalarna. Copyright: DWI - German Wine Institute

  Besök distriktets vingårdar

  I Saale-Unstrut finns flera vingårdar att besöka. För att ta dig runt mellan dem kan du till exempel följa någon av vinrutterna Saale-Unstrut, Mansfelder Seen som ligger nära Halle, eller Weisse Elster vid staden Zeitz. På dessa får du chansen att både smaka på goda viner på vackra vingårdar, och uppleva den underbar naturen i regionen. Några vingårdar att besöka i Saale-Unstrut är Winzervereinigung FreyburgUnstrut eG, den statliga vingården Kloster Pforta samt Rotkäppchen Sektkellerei som producerar mousserande vin. En annan vingård väl värd ett besök är Herzoglicher Weinberg i Freyburg, på vilken du får se det stora vinsortimentet och lära dig mer om odlingsprocesserna som används.

  Vinprovning i Freyburg. Copyright: SUT Tourismus e.V.

  Populära vinfester

  I regionen anordnas flera vinfestivaler varje år. Under första helgen i augusti kan du uppleva "Tage der offenen Weinkeller und -berge", som fritt översatt betyder dagar av öppna vingårdar, och den andra helgen i september äger centrala Tysklands största vinfestival "Freyburger Winzerfest" rum här.

  Upplev Saale-Unstrut. Copyright: SUT Tourismus e.V.

  Vinmuseum i slottsmiljö

  När regionens vinproduktion firade 1000-årsjubileum år 1997 slog man upp dörrarna till ett speciellt vinmuseum. Platsen för museet blev ingen mindre än det vackra slottet Neuenburg, som byggdes 1090. Det ligger högt beläget ovanför floden Unstrut och prunkande vinodlingar. Idag lockar slottets historiska miljö och det intressanta vinmuseet många besökare varje år. 

  Neuenburg slott i Freyburg. Copyright: Welterbeverein SUT

  Mer än bara vinodlingar

  Även om vingårdarna är en stor del av Saale-Unstrut, så är regionen även känd för sin rika kultur och sina historiska sevärdheter. Ett populärt besöksmål är den ståtliga Naumburgkatedralen, som sedan 2018 är ett av UNESCO:s världsarv. Den medeltida katedralen byggdes år 1028, för att sedan byggas på ytterligare under 1200-talet. Det har skapat något så unikt som romansk och gotisk arkitektur i en och samma byggnad.

  Naumburgkatedralen. Copyright: SUT Tourismus e.V.

  Reser du längst med vinrutten Saale-Unstrut kommer du hitta många guldkorn att stanna vid. Här finns en vacker natur med sluttningar som blommar av orkidéer, pittoreska fruktträdgårdar, höga kalkklippor och stora ängar. Du kan även hyra en kajak för att uppleva naturen på vattnet. I regionen kommer du även att möta unika slott och herrgårdar, varav flera av dem går att besöka. I den här miljön är det inte svårt att glömma vardagens stress och njuta av nuet.

  Ta dig fram på Unstrut med kajak eller kanot. Copyright: Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH/ Boris Breuer

  Välkommen till Saale-Unstrut! 

  Läs mer om vad du kan uppleva i Saale-Unstrut här!

  Vill du ta reda på vad det finns mer att se och göra i delstaten Sachsen-Anhalt? Klicka här!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!