• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upplev vintern i härliga Niedersachsen

  I Nordtyskland ligger den vackra delstaten Niedersachsen. Här är Hannover huvudstad, men det finns gott om vackra städer som bjuder på allt ifrån spännande museum och unika världsarv till en vacker natur och god mat.

  Upplev vintern i härliga Niedersachsen
  Utsikt över Hannover. Copyright: HMTG/ Stefan Knaak

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Niedersachsen och pågående pandemi, samt hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet.  
                                                                           

  Niedersachsen är Tysklands näst största delstat, och ligger i landets nordvästra del. Den sträcker sig från Nordsjökusten och floden Elbe i norr ner till den vackra bergskedjan Harz. I delstaten ligger bland annat storstaden Hannover, samt mindre städer som Bauhausstaden Celle och svenskstaden Stade för att nämna två.

  Till Niedersachsen kan du ta dig med tåget, och från Malmö till Hannover tar det bara 7,5 timmar med byten i Köpenhamn och Hamburg.

  Just nu anordnar vi en tävling i vilken du har chansen att vinna en vistelse i Niedersachsen och Celle. Du kan läsa mer om hur du tävlar längre ner i artikeln!

  Upptäck regionens gastronomi

  I Niedersachsen finns mängder av restauranger, krogar och caféer som serverar allt ifrån fina trerättersmiddagar till nybakta bullar. Här har vi valt ut några av restauranger väl värda ett besök!

  Altes Land ligger i Stade, staden som förknippas med sina korsvirkeshus, med tiden den tillhörde Sverige och med äpplen. Här finns många gårdsbutiker som under framför allt sensommaren- och hösten säljer färska äpplen, och givetvis andra godsaker gjorda på den goda frukten som till exempel äppelpaj, äppelmust, äppelsufflé eller ost med äppelsmak. Om våren kan du inte njuta av äpplenas goda smak, men av äppelträden när de står i full blom.

  Äppelträden i Altes Land. Copyright: Tourismusverband Landkreis Stade/ Elbe e.V.

  Oldenburg har själva utnämnt sig som grönkålens huvudstad, så här kan du njuta av kålen i alla dess former. Hösten och vintern är kålens högsäsong och då kan du bland annat få smaka på den klassiska rätten med kål som serveras med korv och skinka. Men förutom det kan du även testa nytänkande delikatesser som choklad med grönkålssmak, grönkålste och mycket mer. Är du nyfiken och vill veta mer kan du ta en guidad tur i grönkålens fotspår eller ta en matlagningskurs på Kale Academy för att lära dig hur du lagar mat med grönkål.

  Grönkålsfält i Oldenburg (Oldb). Copyright: Oldenburg Tourismus und Marketing GmbH/ Verena Brandt

  Julen i Niedersachsen

  När vi närmar oss jul fylls regionen av vacker julbelysning, goda dofter och besökare som vill komma i stämning inför den stora högtiden. I städernas äldre stadskärnor där kullerstensgator kantas av gamla korsvirkeshus sätts klassiska julmarknader upp, stora torg fylls av grandiosa marknader och vid kusten får det marina vara tema för julmarknaderna. Oavsett vilken stad du besöker kommer du hitta en mysig atmosfär, värmande glüwein samt pepparkakor och rostade mandlar att knapra på. Här är några populära julmarknader i regionen.

  Braunschweig – 25 november till 29 december 2020
  Braunschweig är hemstad för Henrik "Lejonet", som bland annat den stora katedralen är uppkallad efter. Vid den har den stora julmarknaden satts upp i drygt 300 år, och är idag en av de årliga höjdpunkterna i staden. I katedralen kan du även gå på julkonsert, och reser du med barn anordnas flera roliga aktiviteter för dem.

  Celle – 26 november till 27 december 2020
  I Celle hittar du Europas längst sammanhängande sträcka av korsvirkeshus, vilka kring jul smyckas av en glittrande belysning. På marknaden reser sig en 10 meter hög julgran upp i skyn, och på torget hålls flera utomhuskonserter för att hjälpa besökarna att komma i den rätta julstämningen.

  Julmarknaden i Celle lyser om kvällarna. Copyright: Celle Tourismus und Marketing GmbH/ K. Behre

  Hildesheim – 23 november till 27 december 2020
  I Hildesheim hittar du bland annat St. Mikaeliskyrkan och katedralen Mariendom som båda är listade som världsarv av UNESCO. Stadens julmarknad anordnas på det stora torget, som omringas av vackra korsvirkeshus som skapar en speciell och historisk atmosfär. I Hildesheim har musiken en central roll och det finns ett fullspäckat program för dig som vill njuta av tonerna av mysig julmusik. Självklart kommer även Tomten på besök, vilket brukar uppskattas av marknadens yngre gäster.

  Stade – 23 november till 29 december
  På torget i Gamla stan hittar du en mysig julmarknad med marint tema som visar stadens närhet till havet. Här kan du bland annat smaka på skandinaviska delikatesser som påminner om när staden tillhörde Sverige 1648–1712.

  Stade lyser av ljusdekorationer. Copyright: STADE Tourismus-GmbH / Martin Elsen

  På grund av rådande pandemi kan planerade evenemang behövas ställas in, eller flyttas framåt i tiden. För att ta reda på vad som gäller för evenemang i Niedersachsen kan du klicka här . 

  Läs mer om alla julen i Niedersachsen här

   

  Roliga äventyr för alla åldrar

  I Niedersachsen finns verkligen något för alla åldrar, som till exempel intressanta museum, spännande evenemang och roliga sevärdheter vilka bara kan upplevas här.

  En plats som verkligen är en upplevelse för hela familjen är phæeno i Wolfsburg, där du kan testa massor av spännande experiment. Förundras över en sex meter hög eldtornado, känn dig fram i ett kolsvart rum och testa att ligga på en bädd av nålar som en riktig fakir. Här leder din nyfikenhet dig fram mellan de över 350 experimenten. Dessutom är byggnaden som ritats av Zaha Hadid något alldeles särskilt. 

  Experimentera dig fram i phæneo Wolfsburg. Copyright: phæno/Janina Snatzke

  Gillar du äventyr rekommenderas ett besök på Abenteuer Resort i Bispingen. Det är den mest moderna och utrustade vintersportsområdet I hela Tyskland. Här kan du åka skidor, snowboard och rodel året om, och det är ett lika populärt besöksmål för nybörjare som för proffs. Men Abenteuer Resort bjuder inte bara på vintersport, här finns även världens största modellvärld. Den är hela 12 000 m² stor och har 50 olika temavärldar i vilka 50 modelltåg tuffar fram i. Resorten bjuder även på en utställning om bilens historia, i vilken du kan se allt ifrån gamla cabrioleter till modernare sportbilar.

  Modellvärlden i Abenteuer Resort Bispingen. Copyright: Skihallen Service GmbH


  Vill du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Niedersachsen? Klicka här! 

  Tävling: Vinn en resa till Niedersachsen eller någon annan stad i norra Tyskland

  Just nu har du möjligheten att vinna en resa hit eller till någon av de många andra sevärda regionerna och städerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här: 

  På germany.travel får du massor med bra tips inför din resa till Tyskland!

  Läs mer om vad du kan uppleva i norra Tyskland här! 

  Vi har även samlat artiklar om norra Tyskland på Hemmets Journal - läs dem här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!