• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Semestra i vackra Mecklenburg-Vorpommern i Nordtyskland

  Den vackra regionen Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland bjuder från allt till karaktäristiska badorter till historiska sevärdheter. Här finns något för alla – året om.

  Semestra i vackra Mecklenburg-Vorpommern i Nordtyskland
  Schwerin: Segelbåt med utsikt över regionens huvudstad Schwerin. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Markus Kirchgessner

                                                                           
  Information angående coronapandemin
  Klicka här för att ta del av aktuell information (på tyska) om Mecklenburg-Vorpommern och pågående pandemi, samt hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet. 

                                                                           

  Regionen lockar många besökare varje år. Vill du ta dig hit kan du enkelt ta tåget från Sverige, och det tar cirka 7,5 timmar till Rostock efter byten i Köpenhamn, Rödby, Lübeck och Bad Kleinen. Det är även smidigt att ta sig runt i regionen med tåg. På bahn.de kan du köpa en så kallad "Mecklenburg-Vorpommern Länderticket" för 23€ för en person och 39€ för fem personer. Med biljetten kan du åka runt en hel dag i regionen, gäller dock inte snabbtåg.

  Huvudstad i Mecklenburg-Vorpommern är Schwerin, som ligger cirka 7 mil söder om Rostock. Här finns många sjöar och skogar, och det magnifika Schwerin slott som inte går att missa. 

  De gamla Hansastäderna

  I regionen ligger de två historiska Hansastäderna Stralsund och Wismar. Båda städernas gamla stadskärnor är sedan 2002 med på listan över UNESCOs världsarv. För dig som är någorlunda historieintresserad är dessa städer väl värda ett besök. 

  I Wismar finns många välbevarade byggnader från förr, och nere i hamnen ligger många lagerlokaler och handelsbodar. Här kan du även uppleva en marknad, som med sina 10 000 kvadratmeter är norra Tysklands största. 

  Den gamla sjöfartsmetropolen Stralsund är även känd som "Nordens Venedig". Här ligger den magnifika Nikolaikyrkan och Nordtysklands mest besökta museum, det oceanografiska museet Deutsche Meeresmuseum, och Ozeaneum som båda visar upp livet under vattenytan. 

  Stralsund: UNESCO världsarvet Hansastaden Stralsund, Stadshuset, Nikolaikyrkan. Copyright: Lookphotos/Günther Bayerl

  Både Wismar och Stralsund är kända för sin tradition av ölbryggning. I Stralsund kan du smaka ölen Störtebeker, som många känner till. 
  Läs mer om Wismar och Stralsund här! 

  En annan Hansastad i Mecklenburg-Vorpommern är Rostock, vilket även är regionens största stad. Här ligger den vackra Mariakyrkan som är byggd i gotisk stil. I kyrkan finns en astronomisk klocka från medeltiden som är den enda i sitt slag och som går än idag.  Här kan du även besöka kulturhistoriska museet i klostret zum Heiligen Kreutz, Rostocks zoologiska trädgård och universitetet som grundades 1419.

  Rostock: Utsikt över staden i morgonljuset. Copyright: pixabay.com/Julia Boldt

  Kända badorter

  Något som lockar många varje år, framför allt under sommaren, är de många badorter som finns i regionen. I Rockstock ligger badorten Warnemünde. Här kan du, förutom att bada, besöka ett 111 år gammalt fyrtorn, de färgglada kaptenshusen, Teepor och Hotel Neptun.

  På Tysklands största ö Rügen ligger badorterna Sellin och Binz. Sellin är känd för sin karaktäristiska badortsarkitektur och den vackra Sellin Pir (på tyska kallad Seebrücke Sellin), som du inte får missa om du besöker ön. På Sellin Pir ligger en restaurang som är väl värd ett besök. Här kan du även besöka kupolen under vattnet för att få en inblick i hur det ser ut under Östersjöns yta. 

  Sellin: Spaarkitektur på Wilhelmsstrasse. Copyright: Kurverwaltung Sellin/Pocha Burwitz

  Binz är en annan karaktäristisk badort och har en lång strandpromenad, pir, vackra hus, caféer och butiker. Här finns det unika Prora, ett nästan fem kilometer långt byggnadskomplex i betong. Tanken var att det skulle bli en stor semesteranläggning och att varje rum skulle ha utsikt över vattnet - därav den långa huskroppen. Idag ryms det lyxhotell, lägenheter och restauranger i byggnaden, som ligger i en vacker natur endast 150 meter från stranden och är väl värt ett besök.

  Du kan åka till både Binz och Sellin badorterna med ångtåget Rasender Roland, som dessutom kan ta dig till det vackra Jagdschloss Granitz - ett vackert slott nära Binz.

  På ön Usedom, även kallad solön, ligger Kaiserbäder, som fritt översatt på svenska betyder kejsarbaden. De består av tre badorter; Ahlbech, Heringsdorf och Bansin. Badorterna förbinds genom en lång strandpromenad, som med sina 12 kilometer är Europas längsta. Längst med strandpromenader ligger många vackra villor med badorternas typiska arkitektur. 

  Solnedgång vid stranden i badorten Koserow. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Thomas Grundner

  Regionens vackra natur

   I den gröna naturen på ön Rügen finns nationalparken Jasmund som är Tysklands minsta. Här ligger bland annat den berömda kalkstensklippan Königsstuhl och ett intressant besökscenter. I parken finns även en stor bokskog som sedan 2011 finns med på UNESCOs världsarvslista. På Rügen kan du även besöka Naturerbe-Zentrum och gå i en unik promenad inte framåt, utan uppåt bland trädtopparna, och ett fält av flintastenar, så kallat Feuersteinfelder.
  Här kan du läsa mer om vad du kan se på Rügen. 

  Jasmund Nationalpark: Ett par vandrar. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Lars Schneider

   I Mecklenburg-Vorpommern ligger även det så kallade Mecklenburgska sjöarna (Mecklenburgische Seenplatte) med över 2000 sjöar och kanaler. Det är Europas största sammankopplade vattenområde. Här kan du hyra båtar och flottar utan att ha båtlicens, eller följa med på anordnade båtturer. Du kan även övernatta på vattnet eller i någon av de marinor med mysiga restauranger och butiker i områdets hamnstäder. På sommaren kan du njuta av ett dopp i vattnet som värms upp snabbare än Östersjön.

  Med en husbåt på en härlig resa. På många sjöar kan du hyra båtar utan licens. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Markus Kirchgessner

  Perfekt för en cykelsemester

  Gillar du att cykla? Då bör du besöka Mecklenburg-Vorpommern! Här kan du ta både längre och kortare turer med cykeln i det vackra landskapet. Har du inte med någon egen cykel finns det många aktörer som hyr ut både vanliga cyklar och elcyklar. "Mecklenburger Radtour" anordnar organiserade cykelturer där du får hjälp att transportera bagaget under cykelturen.

  En känd rutt är Baltic Sea Cycle Route, Östersjökustens cykelväg. Den del av cykelleden som ligger i Mecklenburg-Vorpommern är 70 kilometer lång, och kan du inte få nog av den turen kan du fortsätta vidare runt Östersjön. 

  Cyklister hittar många bra cykelleder i MV som leder till spännande platser, t.ex. hamnen i Timmerdorf på ön Poel. Copyright: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Andreas Süß

  Leden kopplar samman Hansastäderna med badorterna som vi nämnt ovan samt Kühlungsborn och Heiligendamm. Längst turen får du bland annat se nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, Darssen Weststrand som är en av världens vackraste stränder och spökskogen Gespensterwald Nienhagen. Cykelleden tar dig även till Hiddensee - en bilfri ö som ligger intill Rügen. 

  Under cykelturen kan du stanna till på mysiga restauranger och caféer, eller ta en picknick i det gröna. Något du dock inte bör missa de olika fisksmörgås som går att köpa på många ställen i regionen. 
  Läs mer om Baltic Sea Cycle Route här! 

  Semester för hela familjen 

  Om du planerar en semester med barn och barnbarn rekommenderas verkligen en semester i Mecklenburg-Vorpommern. Närheten till Sverige är perfekt när man reser med barn, och här finns mycket att se. I regionen finns allt ifrån femstjärniga hotell, till mysiga campingplatser - så oavsett hur du vill bo kan du hitta något som passar dig. 

  De många stränderna på kusten mot Östersjön är idealiska för hela familjen. Här finns inget tidvatten, det är varmt på sommaren, stränderna är breda och det är ofta långgrunt. På sommaren kan du hyra paddelbåtar eller lära dig surfa, och även barnen få testa på både surfing, segling eller lära sig simma. Sommarens mindre soliga dagar finns det också möjligheter till härliga bad i vattenparkerna Ahoi på Rügen, Wonnemar på Wismar och Hansedom i Stralsund, som är belägna inomhus.  

  Här finns Mecklenburg-Vorpommerns bästa stränder listade! 

  Kühlungsborn: Pir. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

  Evenemang i Mecklenburg-Vorpommern

  Här kan du läsa om hur regionens evenemang påverkas av coronapandemin.

  Environmental Photo Festival "Horizonte Zingst", 15-24 maj 2020 (inställt)

  Under detta årliga evenemang samlas fotointresserade från världen över varje år för att diskutera fotografering och visa upp sina alster. Cirka 100 fotografer väntas komma, och över 40 000 besökare. Nästa evenemang hålls 29 maj-6 juni 2021.
  Läs mer om festivalen här!     

  Hanse Sail, 6-9 augusti 2020 (inställt)
  Hanse Sail är ett internationella seglingsevenemang som går av stapeln varje år. Då fylls hamnen av vackra båtar, roliga åkattraktioner. På lördagskvällen kan du se vackra fyrverkeriet, som brukar vara en riktig höjdpunkt. Årets Hanse Sail är inställd på grund av coronapandemin men 2021 planeras evenemanget hållas som vanligt.
  Läs mer om Hanse Sail här!      

   "Schwedenfest i Wismar", en årlig hyllning till svensk stormaktstid, 20-23 augusti 2020 (inställt)
  Under dessa dagar firar Wismar sitt svenska förflutna och de 155 år som staden tillhörde Sverige. Många turister – inte minst från Sverige – besöker staden vid detta tillfälle. Ett tips är därför att boka hotell med god framförhållning, varför inte säkra din plats redan nu till 2021.
  Läs mer om Schwedenfest i Wismar här!     

   

  Rostock: Hanse Sail mitt i hamnen, i den härliga kvällsatmosfären. Copyright: Lutz Zimmermann

  Här kan du få fler tips på vad du kan se och uppleva i Mecklenburg-Vorpommern!

  Tävling: Vinn en av sex resor till norra Tyskland

  Just nu har du möjligheten att vinna en resa till Mecklenburg-Vorpommern eller någon av de många andra sevärda regionerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här:  

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!