• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tjuvstarta julen i Tyskland

  Marsipan, tomtar och ångande varm glühwein, från slutet av november och fram till jul är Tyskland den perfekta platsen för att komma i stämning. Passa på att boka in en weekend och säkra årets julstämning redan nu. Här tipsar Tyska Turistbyrån om några av landets främsta julmarknader.

  Tjuvstarta julen i Tyskland
  Rostocks julmarknad Foto: TMV/Neumann

  Från kusten ända till ner till Alperna kan du uppleva seder och traditioner i stämningsfull julmiljö. I Tyskland sägs det finnas cirka 2 500 julmarknader som bjuder på tindrande julbelysning, väldoftande bakverk och konsthantverk. I Berlin hittar du inte mindre än 60 (!) marknader med olika teman, och Hamburg har 7–8 stycken.

  Svenskarnas julmarknadsfavoriter ligger främst i norra Tyskland, så som Rostock och Lübeck men det finns så många fler städer att upptäcka. Här tipsar vi om 7 marknader som garanterat sätter fart på julkänslorna. Och är du inte en av dem som börjar längta efter julen redan efter midsommar kan du göra som lokalbefolkningen – ta en bratwurst och en glühwein efter en lång dag!

  FLER TIPS FÖR EN JULMARKNADSRESA HITTAR DU HÄR

  Rostock

  Julmarknaden i Rostock är känd som en av de största och vackraste julmarknaderna i Tyskland. Rostock är en stad med maritimt hjärta och är välkänd för sina typiska, djupröda tegelstensbyggnader från hansatiden. Här blandas shopping med härlig julstämning, glittrande karuseller och smyckade köpmanshus med doften från glühwein, brända mandlar och andra läckerheter.

  När: 26 november till 22 december 2018.
  Var: Centrala Rostock
  Mer info: rostocker-weihnachtsmarkt.de
  Ta dig hit: Till Rostock tar du dig enklast med bil och båt till exempel från Trelleborg.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Flensburg

  I en av Tysklands nordligaste städer inte långt från danska gränsen hittar du Flensburg vars julmarknad är oerhört populär, dels för sitt geografiska läge och dels för sin blandning av tysk och skandinavisk tradition. Julmarknaden sträcker sig över en kilometer genom Flensburg, kantad av mer än 60 stånd där man kan köpa juldekorationer, hantverk och gott att äta.

  När: 26 november till 31 december 2018.
  Var: Centrala Flensburg
  Mer info: germany.travel/se/specialiteter/jul
  Ta dig hit: Hit tar du dig enklast med bil genom Danmark, alternativt med båt Göteborg – Kiel (Stena Line) eller Rödby – Puttgarden (Scandlines) för att sen köra de sista milen.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Gnistrande julstämning i Lübeck. Foto: Istock.

  Lübeck

  Julmarknaden på Rådhustorget är mycket gammal och omtalades för första gången för mer än 350 år sedan. Idag äger den även rum på gågatan Breite Straße bredvid Rådhustorget samt på Koberg. Här kan du även njuta av julen på lagom avstånd i luften i ett pariserhjul med fantastisk utsikt.

  När: Från slutet av november.
  Var: Rådhustorget
  Mer info: luebeck-turism.de/evenemang/luebeck-i-juletid
  Ta dig hit: Vägarna till Lübeck är många, antingen tar du dig hit med båt och bil via Kiel eller Travemünde, alternativt kan du flyga.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Iris Müller från Tyska Turistbyrån tipsar.

  Foto: Fotolia

  Stralsund

  Att besöka Stralsund sägs vara som att resa bakåt i tiden. Den vackra och välbevarade hansestaden, som numera är listad på Unescos världsarvslista, bjuder på två stämningsfulla julmarknader, vackert inramade i romantisk miljö. Julmarknaderna sträcker sig från det festligt dekorerade Alter Markt framför det gotiska rådhuset till de historiska borgar- och köpmanshusen bland gågatorna.

  När: 28 november – 22 december 2018 och 26 november – 6 januari (2019)
  Var: I och runt stadshuset
  Mer info: weihnachtsmarkt-stralsund.de
  Ta dig hit: Stralsund ligger precis vid Rügen. Hit kan du enkelt ta dig med båt via Sassnitz eller Rostock.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Greifswald

  Doften av granbarr och rostade mandlar tillsammans med gnistrande juleljus ger en oslagbar känsla. Placera sedan känslan i en gammal hansastad så har du kanske hamnat i Greifswald i norra Tyskland. Den första advent invigs marknaden av jultomten som kommer inseglande på ett skepp. Sen bjuds det på hantverk, glühwein och julgodis fram till jul.

  När: 29 november – 20 december 2018.
  Var: Stora torget.
  Mer info: greifswald.info/
  Ta dig hit: Greifswald ligger sydöst om Stralsund. Så hit tar du dig smidigt med bil och båt via Sassnitz som ligger på Rügen, eller via Rostock.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Fira in julen i tyska Hamburg. Foto: DZT

  Hamburg

  Hamburg är berömt för sina julmarknader som sträcker sig över flera torg i innerstaden. Den största breder ut sig på torget framför rådhuset, den historiska julmarknaden som andas äkta och gammaldags. Varje kväll åker tomten och hans renar över området med sin magiska släde. Detta eldorado för julälskaren bjuder på något för alla sinnen.

  När: Från slutet av november.
  Var: Rådhustorget
  Mer info: hamburg.com/explore/events/christmas
  Ta dig hit: Till Hamburg kan du ta dig på många sätt. Antingen med bil via Danmark eller med bil och båt mellan till exempel Göteborg och Kiel. Du kan även flyga och åka tåg.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  Foto: Fotolia

  Berlin

  Berlin är förmodligen den julmarknadstätaste staden i Tyskland. Upplev över sextio olika marknader runt om i staden, från mycket livliga till mer avslappnade tillställningar. WeihnachtsZauber på Gendarmenmarkt håller till på ett av Europas absolut vackraste torg och är definitivt värt ett besök. Ett annat populärt alternativ är marknaden vid slottet Charlottenburg med sin kringliggande park. Oavsett vilken du väljer så räkna med att äta gott, handla julklappar och njuta av stämningen.

  När: Från slutet av november.
  Var: Runt om i Berlin.
  Mer info: germany.travel/se/specialiteter/jul/jul.html
  Ta dig hit:
  Flyg är kanske ett av de mer självklara alternativen, men du kan även åka bil och båt via till exempel Rostock.
  Här hittar du tips på boende: risskov.se

  ÖVERSIKT – FÄRJOR SVERIGE – TYSKLAND

  Malmö – Travemünde (Finnlines)
  Helsingborg – Helsingör/Rödby – Puttgarden (Scandlines)
  Helsingborg – Helsingör/Gedser – Rostock (Scandlines)
  Göteborg – Kiel (Stena Line)
  Trelleborg – Sassnitz (Stena Line)
  Trelleborg – Rostock (Stena Line)
  Trelleborg – Travemünde (TT-Line)
  Trelleborg – Rostock (TT-Line)

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!