• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 okända sevärdheter i Berlin

  Berlin är ett av Europas hetaste weekendresmål och många sevärdheter är välkända långt utanför landets gränser. Men här finns också flera utflyktsmål som inte är lika omtalade. Vi listar några oväntade, som gör din resa lite extra speciell.

  7 okända sevärdheter i Berlin
  Foto: VisitBerlin, Dagmar Schwelle

  Konst i udda miljö – KINDL konstmuseum

  Det gamla Kindl-bryggeriets monumentala tegelfasader är idag scenen för ett innovativt konstprojekt. Det expressionistiska industriminnet har under några år utvecklats till en spännande mötesplats för vardagskultur och konst. Med de höga produktionshallarna och ett stort utställningsområde är Kindl idag en idealisk plats för större samlingar av samtida konst.
  Besök: Am Sudhaus 3, Berlin.
  Öppettider: Onsdag – söndag: 10 – 18.
  Läs mer: visitberlin.de/en/kindl-centre-contemporary-art

   

  Slottet Schönhausen – Pankow

  Foto: SPSG, Leo Seidel

  Pankow är ett stadsdelsområde i norra Berlin, med omkring 380 000 invånare. Här finns slottet Schönhausen som sedan byggnaden uppfördes på slutet av 1600–talet har tjänat som sommarresidens åt kung Fredrik II av Preussens gemål Elisabet Kristina av Braunschweig-Bevern. Under kriget var det en plats för nazisternas konstministerium och efter kriget var slottet officiellt residens för Östtysklands president. Idag är det ett museum, med mycket av sin originalinredning från 1700–talet.
  Besök: Tschaikowskistraße 1, 13156 Berlin
  Öppettider: tisdag – söndag (nov – mars) 10:00 – 17:00, tisdag – söndag (april - okt) 10:00 – 18:00
  Läs mer: visitberlin.de/en/schonhausen-palace

   

  Se Berlin under jord – Unterwelten museum

  Det här museet i Berlins mitt tar dig med på guidade turer av historiska bunkrar, övergivna tunnelbanestationer och tunnelsystem. En av höjdpunkterna är flykttunneln mellan det gamla Öst– och Västberlin. Utforska mer av stadens historia och dess hemligheter och om hur Belin vuxit fram till den stad det är idag. Föreningen som driver museet och de guidade visningarna finns i en gammal bunker vid Gesundbrunnens station i centrala Berlin.
  Besök: Brunnenstraße 105, Berlin.
  Öppettider: Visningstiderna varierar mellan olika turer och tidpunkt på året. Se hemsidan.
  Läs mer: visitberlin.de/en/berlins-unterwelten-museum

   

  Foto: VisitBerlin, Martin Gentischer

  Ta dig till Teufelberg och CIA:s gamla spiontorn

  Teufelberg eller om man skulle översätta det, "Djävulsberget", vid Grünewald är en relativt okänd sevärdhet men inte mindre spännande. Den artificiella kullen har en spännande historia från avstjälpningsplats för bråte efter andra världskriget, till spionstation för amerikanerna under kalla kriget och skidbacke. Idag anordnas guidade turer här för att finansiera bevarandet av platsen.
  Besök: Teufelsseechaussee 10, Berlin.
  Öppettider: Måndag – söndag från 10. För guidadeturer, se hemsidan.
  Läs mer: visitberlin.de/en/teufelsberg

   

  Gatukonst på Urban Nation: Streetart-museum

  Foto: Sabine Dobre.

  För den som är konstintresserad är detta ett absolut måste. Urban Nation Streetart-museum ligger i stadsdelen Tempelhof-Schöneberg i de södra delarna av Berlin. Här är det utsidan som räknas. Hela husfasaden längs Bülowstraße är som ett stort konstverk som med jämna mellanrum byter skepnad. Storheten går inte riktigt att förklara, det måste ses helt enkelt.
  Besök: Bülowstraße 97, Berlin.
  Läs mer: visitberlin.de/en/urban-nation-museum-urban-contemporary-art

   

  Den natursköna engelska trädgården. Foto: Grün Berlin GmbH

  Världsträdgården – Gärten der Welt Berlin

  Japansk körsbärsblomning och koreansk teceremoni i ett hav av blommor. I världsträdgården (Die Gärten der Welt) i stadsdelen Marzahn i det forna Östberlin kan du koppla av helt och njuta av naturen på en yta större än 60 fotbollsplaner. Parken anlades av staden medborgare år 1987, då Berlin fortfarande var delat av muren och här bakom järnridån blev det rekreativa området snabbt populärt med sina trädgårdar inspirerade från alla hörn av jorden: Japan, Korea, Kina, Persien, Italien med mera. Muren föll men trädgårdarna bestod och blev också utbyggd med bland annat Rosenträdgården, Den engelska trädgården och Renässansträdgården.
  Besök: Blumberger Damm 44, Berlin
  Öppettider: Alla dagar, nov – feb: 9:00 – 16:00, mars + okt: 9:00 – 18:00, april – sep: 9:00 – 20:00.
  Läs mer: visitberlin.de/en/garten-der-welt-berlin-gardens-world

   

  Opera och dans på Hebbel am Ufer

  Kulturscenen säger alltid mycket om ett land eller en stad så varför inte boka in en upplevelse iform av opera eller en dansföreställning. På Hebbel am Ufer's olika scener får du de se och uppleva de senaste och trendigaste inom avant-garde-scenen. Hebbel am Ufer ligger i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg i södra delen av Berlin.
  Besök: Stresemannstr. 29, Berlin
  Öppettider: För biljetter, se hemsidan.
  Läs mer: visitberlin.de/en/hebbel-am-ufer-hau-1-3

   

  Mer tips

  Vill du ha fler tips på trendiga, udda och personliga rekommendationer för sevärdheter finns appen "Going local", även visitBerlin har en app med många intressanta tips. Läs mer här: visitberlin.de/en/going-local-berlin

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!