• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upplev en annan sida av Lübeck

  Smala gränder, marsipan och hus från medeltiden. Det är tre sätt att snabbt beskriva staden i norra Tyskland. Men den gamla Hansastaden har så mycket mer att erbjuda och är perfekt för en weekend – året om.

  Upplev en annan sida av Lübeck

  Många svenskar har varit i Lübeck, och kanske främst i jultider och under sommarhalvåret. Men under hösten finns många nya och spännande saker att upptäcka. Här är våra bästa tips på aktiviteter och platser du kanske inte kände till.

  1. Smala gränder och historiska berättelser

  Lübecks äldre stadsdelar är inte svåra att hitta till och är för de flesta turister en given punkt på att göra-listan. Men bakom varje hörn finns flera spännande platser, torg och gator att upptäcka – om man hittar dem vill säga.

  Gamla stan i Lübeck har sitt ursprung kring 1200-talet. Dess arkitektur och välbehållna byggnader har gjort att staden fått en plats på Unescos världsarvslista. Det är en välbesökt plats och ett perfekt utflyktsmål att strosa runt på.
  Men för dig som vill uppleva gamla stan på ett nytt sätt finns flera guidade turer att haka på.
  Vill du till exempel fokusera på just den unika omgivningen, och hitta nya gränder och skrymslen, kan du ta en tur som heter "Alleys & courtyards". Här lämnar du välbekanta och livliga gator till förmån för en liten gränd som leder vidare till ytterligare en liten gränd, och så vidare. Risken att du villar bort dig är stor men chansen att du hittar en mysig och lugn liten oas är större.
  Här kan du läsa mer

  Ett annat roligt sätt att ta sig runt Gamla stan är att gå med på en kostymtur. Här visar olika karaktärer, som bott på platsen förr, upp sin stad och berättar om hur de levde. Möt till exempel fru Alsheyde, en kvinna som har flera läskiga historier, eller kanske sägner, att berätta om. Eller ta rygg på doktor Grabow som rör sig bland mycket folk i sitt arbete och därför kan berätta om alla invånare och deras hemligheter. 
  Här kan du läsa mer

  2. Lübeck från ovan

  Om du vill få en hisnande upplevelse och samtidigt njuta av en underbar utsikt över Lübeck är ett besök i den före detta kyrkan St. Peter ett tips. Den 800 år gamla byggnaden tjänade som kyrka fram till 80-talet. Nu är den istället en populär lokal för konserter och event. Vad många inte vet är att den också är en förträfflig utsiktsplats. 50 meter upp, via en hiss, kommer du till en liten plattform. Här får du garanterat den bästa vyn över Lübeck. När vädret är klart kan du till och med se hela vägen till Östersjön. 
  Här kan du läsa mer.

  3. Muséetips

  Något som är svårt att missa och också något du måste se när du besöker Lübeck är Holstentor som är en av de mest kända arkitektoniska byggnaderna i hela Tyskland. Byggnaden från 1400-talet tjänade både som en form av entré till staden innanför stadsmuren men också som en symbol för den framgångsrika handelsstaden. Idag används även byggnaden som stadsmuseum.

  Stadens muséelandskap är stort och varierat. Det nyaste och modernaste av dem alla är Hansemuseet. Ett interaktivt museum som presenterar Hansatiden på ett stimulerande sätt för alla åldrar. Andra museum som är väl värda ett besök är de tre museerna med kopplingar till Nobel. Staden har inte mindre än tre nobelpristagare att stoltsera med, alla med varsitt museum, Willy Brandt, fredspristagare 1971, Günter Grass, litteraturpristagare 1999 och Thomas Mann, som även han fick litteraturpriset 1929.
  Här kan du läsa mer.

  4. Lübeck från vattnet

  Vattenvägen har länge varit en av de absolut viktigaste transportmöjligheterna för Lübeckborna. Så att se staden från vattnet är ett bra sätt att upptäcka den. För att inte tala om hur mysigt det kan vara. I Lübeck kan man hyra båtar per timme som du sen själv får köra (åldersgräns 18 år) efter en kort introduktion.
  Läs mer här.

  Ett mer aktivt sätt är att hyra kanot eller en kajak och se staden med en paddel i handen. Detta kan du göra både på egen hand eller genom att boka en guidad tur.
  Läs mer här.

  5. Vägen till Lübeck genom magen

  Staden bjuder även på kulinariska pärlor och har något för alla smaker – oavsett om du suktar efter en påkostad middag eller en kaloristinn burgare från en food truck. Här tipsar vi om tre favoriter för dig som vill upptäcka Lübeck genom smaklökarna.

  Schiffergesellschaft
  Schiffergesellschaft ligger i ett vackert stadshus med anor från 1400-talet. Lokalen brukade vara mötesplats för seglare och handelsmän och har behållit sitt maritima tema, vilket går igen både på menyn och inredningen. Som dessert beställer du in en plettenpudding – en sorts traditionell kaka som ofta görs med hallon, aprikospuré och crème bavaroise. Under hösten kan du också avnjuta en traditionell måltid med kål som huvudråvara.
  Läs mer här.

  Prova det berömda Rotspon-vinet
  Hur kommer det sig att ett franskt vin blivit berömt i en tysk handelsstad? Förmodligen har det att göra med de svala temperaturerna i Lübecks många vinkällare. Lübeck har varit en betydelsefull handelsstad ända sedan medeltiden men det var inte förrän på 1500-talet som rödvin började bli en av de viktigaste varorna. Ytterligare några århundraden senare, när Napoleon invaderade staden och länsade vinförråden märkte man något egendomligt: Det röda vinet som lagrats i Lübeck smakade bättre än samma viner hemma. Sedan dess har Rotspon-vinet, som är unikt för Lübeck, blivit lite av en kändis bland vinkonnässörer världen över. I gamla staden finns flera vinhus där du kan avnjuta ett glas, gärna tillsammans med en bit marsipan…
  Läs mer här.

  Fräulein Brömse
  Hembakta kakor och pajer är det som serveras på Café Fräulein Brömse. Du kan säkert få en macka om du ber om det, men vi rekommenderar starkt att fokusera på bakelserna.

  Kom hit tidigt för att få plats på den förhoppningsvis soliga terrassen. Här kan du sedan hänga kvar länge och förutom att äta gott roa dig med något av de brädspel som kaféet lånar ut till både stora och små kafégäster.

  Läs mer här.

  LÄS OM FLER RESMÅL I TYSKLAND HÄR

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!