Tandläkaren: Därför drabbas du av ilningar i tänderna

Det isar, hugger och bultar eller så känner du en molande värk. Ilningar i tänderna drabbar många. Här förklarar tandläkaren Lone Lenes vad det beror på – och hur du kan lindra problemet.

Du har varit ute en blåsig sommardag, ska sätta dig på altanen och dricka en kopp varmt kaffe. Men i sista stund ändrar du dig. För det var ju det där med ilningarna – den otroligt obehagliga känslan som ofta dyker upp när du äter eller dricker varmt, kallt eller sött.

Det här och liknande scenarion känner många igen sig i. Det berättar tandläkare Lone Lenes, Colgate®.  

Har du ilningar i tänderna? Läs mer här!

Tandläkaren: Därför drabbas du av ilningar i tänderna
Foto: Bigstockphoto.com

Så borstar du smartast

Du som lider av ilningar ska vara extra noga med tandborstningen. 

– Du kan faktiskt lindra smärtan genom att borsta på ett smartare sätt. Det innebär att använda en tandborste med mjuka borst och en tandkräm som är anpassad för just ilningar, säger Lone Lenes.

Tandläkaren: Därför drabbas du av ilningar i tänderna

Så funkar det

Hon berättar att det som händer i munnen när det ilar är att tandköttet trycks tillbaka och tändernas rotytor exponeras. Mellan rotytan och tändernas nervcentrum, löper mikroskopiska kanaler, som innehåller vätska. När vätskan utsätts för irritation, rör den sig. Och det är detta som i slutändan ger upphov till smärta och obehag.

Tandläkaren: Därför drabbas du av ilningar i tänderna
Tandläkaren Lone Lenes tipsar om att använda en mjuk tandborste när du borstar dina tänder. Foto: Bigstockphoto.com

Så lindrar du smärtan

För att hjälpa dig som lider av ilningar har Colgate® tagit fram serien Colgate® Sensitive Pro-Relief™. Den består av en ilningspenna med tillhörande tandborste med mjuka borst, och en effektiv tandkräm. Genom att använda de här produkterna tillför du extra aminosyra som redan finns naturligt i ditt saliv. Detta gör att det skapas ett kalcium-lager på tänderna, som förseglar de kanalerna som leder in till nerverna. Resultatet blir att smärtan lindras.

– Tandkrämen ger långtidsverkande lindring, när du använde den två gånger om dagen, och börjar också verka omedelbart, säger Lone Lenes.

Hon berättar att du även kan göra andra saker för att slippa smärtan.

– Försök minska intaget av sur mat och läsk som kan fräta på tandytan och göra tänderna känsliga. Och vänta minst 30 minuter med att borsta tänderna sedan du har ätit eller druckit sur mat eller dryck, säger Lone Lenes.  

Läs mer om ilningar i tänderna – klicka här!

* Rabatten kan användas på ICA, Coop, Willys, Citygross mfl. Alla personuppgifter som överförs, behandlas enligt personuppgiftslagen och kommer endast att användas i samband med att du får rabatten.

Scroll to Top