Emelie blev tvillingmamma tack vare äggdonation: “Jag ville inte ge upp förrän vi provat allt”

Glädjen blev dubbel när Emelie efter många års kamp blev mamma till tvillingarna Sixten och Märta. Efter flera missfall och misslyckade behandlingar hade hon varit nära att ge upp hoppet.

Emelie Ljungberg

Ålder: 50 år.
Familj: Maken Tobias, tvillingarna Sixten och Märta, 2 år.
Bor: I Ljungskile.
Gör: Driver kommunikationsbyrå.

Märta gillar att dansa till högljutt spelande leksaker medan snabbe Sixten ihärdigt försöker att slå världsrekord i antal ruscher till och från köket.

Att de överhuvudtaget finns här och leker med varandra är något av ett mirakel. Deras mamma Emelie Ljungberg och hennes make Tobias kämpade i närmare sex år för att få barn.

– Jag har alltid velat ha barn men inte hittat den där personen som också delat min vilja att skaffa familj, berättar Emelie.

När hon fyllt 35 var hon fortfarande singel och började följa barnlöshetsbloggar. Hon funderade på att skaffa barn på egen hand men landade i att hon egentligen inte ville det.

– Jag ville dela allt det roliga med någon. Prata om de första stegen och de första orden, säger Emelie.

Hon hade bott i Stockholm men återvände under den här tiden till Göteborg och började så småningom nätdejta. Efter några år fann hon kärleken i Tobias.

– Det tog lite tid, för vi var båda brända av tidigare förhållanden. Skillnaden var att jag hade bråttom. Tiden höll på att rinna ut.

Emelie blev också gravid när hon var 42 år.

– Det blev missfall i åttonde veckan och jag var helt förkrossad. Jag hade inte en tanke på att något kunde gå fel. Det är så få som pratar om missfall. Det enda som höll mig uppe var tanken på att försöka igen.

Emelie blev tvillingmamma tack vare äggdonation:
Det blir full rulle hemma!
Foto: Susanne Stamming

Upprepade missfall

Därefter följde en tid då Tobias inte längre visste vad han ville. Månader av maktlöshet följde och med varje ägglossning kände Emelie tiden ticka iväg.

– Det var framför allt jobbigt att se andra gravida.

Lösningen blev att gå i terapi. Frågorna terapeuten lyfte klargjorde och öppnade upp för att gå vidare.

– Vi bokade tid för utredning för att kunna gå vidare med IVF.

Det skulle bli tuffare än de trott. Allt såg bra ut till en början och att läkarna sa att Emelie hade fertilitet som en 37-åring. Det fick upp hoppet, kanske lite väl mycket.

– Jag önskar faktiskt att de skulle pratat om andra alternativ än att använda mina egna ägg och att de kanske hade varit lite mer realistiska.

Emelie gjorde fyra försök i Sverige och blev gravid på andra. Även den gången slutade det med missfall.

– Jag blev lika ledsen igen, även om jag oroat mig för att det skulle hända den här gången.

Hon och Tobias kämpade sig vidare med ytterligare två försök och vid den sista gången fick de hjälp av en klinik och läkare i Grekland.

– Jag läste att ett överaktivt immunförsvar kunde vara en orsak till upprepade missfall och jag hade ju sällan varit sjuk, säger Emelie.

Hon gjorde en immunologisk utredning och gjorde ytterligare IVF-försök på kliniken i Grekland, tyvärr utan lyckade resultat. Till slut bestämdes att det var dags att prova med äggdonation.

– Just då var jag oerhört less på alltihop och ville bara gå vidare.

Emelie blev tvillingmamma tack vare äggdonation:
“Det var just dessa barn som det var meningen att jag skulle bli mamma till.”
Foto: Susanne Stamming

Ett sista försök

Det var inte ett helt enkelt beslut att överge sina egna ägg och tyvärr blev det fler missfall. Emelie började tänka att det var dags att ge upp.

– Vi hade så mycket annat som var bra i våra liv.

Något fick henne ändå att göra ett sista försök med en annan, lite yngre äggdonator, trots att de redan hade lagt runt 700 000 kronor på att få bli föräldrar.

– Jag ville inte ge upp förrän vi provat allt.

Det blev tre embryon – två riktigt bra och ett lite sämre. Emelie och Tobias, som skulle bli barnens biologiska pappa, lät läkaren bestämma hur allt skulle utföras och visste inte om att han längre fram skulle sätta in två ägg vid första försöket.

År 2019 gifte sig Emelie och Tobias och därefter åkte de tillbaka till Grekland och påbörjade en ny experimentell behandling som skulle stärka hennes slemhinnor så att ett embryo skulle kunna överleva. Metoden fungerade och insättningen kunde slutföras.

– När vi gjorde det första ultraljudet hade jag redan ställt in mig på att det nog var dött. Men jag hade fel och när vi fick veta att det fanns två hjärtan som slog visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag visste inte om att läkaren satt in två embryon.

Både hon och Tobias var överlyckliga men oron fanns där ända fram till förlossningen den 25 april 2020. Emelie förlöstes med kejsarsnitt eftersom det var sätesbjudning.

– Men jag var vaken och när jag hörde första skriket kom glädjetårarna, ler Emelie.

Sixten och Märta hade äntligen kommit till världen och de är nu två gulliga och busiga barn som leker med varandra i hemmet i Ljungskile.

– Allting har gått jättebra. Sixten har varit tidig med det motoriska och Märta snabbare med talet.

I framtiden vill Emelie gärna fortsätta skriva barnböcker. Inspirationen finner hon ju hemma.

– Jag är så tacksam mot den grekiska kvinna som donerade sina ägg och jag vet nu att gener verkligen inte spelar någon roll. Det var just dessa barn som det var meningen att jag skulle bli mamma till.

Så fungerar äggdonation

  • Äggdonation är en effektiv behandling vid barnlöshet hos kvinnor som inte har egna fun-gerande ägg. Behandlingen förutsätter att friska kvinnor donerar ägg.
  • Sedan januari 2019 är det tillåtet för privata IVF-kliniker i Sverige att utföra behandlingar med donerade ägg.
  • Äggdonation erbjuds till par och ensamstående kvinnor där kvinnan saknar eller har kraftigt nedsatt äggstocksfunktion.
Scroll to Top