Christina Schollin lindrar sin artros med en app: ”Blev mycket bättre på bara fyra månader”

För några år sedan drabbades skådespelerskan Christina Schollin av svåra smärtor i knäna. Det visade sig vara artros. Christina vägrade att bli stillasittande och fann en digital behandling som passade henne perfekt.

Det syns inte utåt men Christina Schollin har svår värk i knäna, något hon också vill prata om för att hjälpa andra.

Smärtan kom plötsligt för några år sedan när hon skulle kliva ur en bil och vred knät i en konstig vinkel. Efter läkarbesök och röntgen konstaterades inte bara en meniskskada utan också artros i båda knäna. Det ena gjorde mer ont än det andra. Christina bestämde sig genast för att inte bli stillasittande och resignera bara för att hon hade ont.

– Jag vägrade tänka att nu är jag så gammal och har så ont i knäna att jag inte orkar göra saker. Nej, det ligger inte för mig. Man kan alltid göra något åt saker och ting men det gäller att ha tålamod och verkligen ta reda på vad som är bästa sättet för att bli av med smärtan, säger hon.

Christina läste om en digital behandling av artros och tänkte att det var perfekt för henne, som reser så mycket och inte alltid har tid att gå på rehab. Tack vare den kostnadsfria appen Joint Academy har Christina nu alltid med sig hjälpen i mobilen.

I appen får Christina dagliga påminnelser om att göra sina övningar. Där finns också videor som visar hur de ska gå till och hon har dessutom tillgång till en egen personlig fysioterapeut, att chatta med, vilket hon tycker är fantastiskt. Skulle någon övning vara för svår, ändrar hennes fysioterapeut bara programmet.

Christina poängterar dock att inget kommer av sig självt utan att det är viktigt att göra sina dagliga övningar. Hon kopplar upp sig fem–tio minuter varje dag och tränar var i världen hon än befinner sig.

– Det är det värt. Jag har blivit jättemycket bättre på bara fyra månader. Förut hade jag jättesvårt att gå upp och ner för trappor, eller att kliva ur en bil, men nu när jag tränat upp styrkan och muskulaturen gör jag det ganska obehindrat. Men jag fortsätter ändå med övningarna, för det är som med all träning, man ska inte lägga av.

Christina har alltid varit aktiv och idrottat mycket. Hon har som ung tränat mycket gymnastik men promenerar och simmar numera mest.

– Hans och jag simmar varje morgon när vi är i Spanien. Jag tycker det är den bästa motionen, för man tränar all muskulatur i vattnet och så får man i gång blodcirkulationen och rörligheten. I mitt yrke är jag tvungen att hålla mig i form och ännu viktigare nu med allt spännande jag har framför mig.

3 övningar för dig som har artros

Här förklarar professor Leif Dahlberg varför träning är viktigt och Christina Schollin visar de enkla övningarna som hjälpt mot värken.

Många som drabbas av artros tror att sjukdomen beror på förslitning och naturligt åldrande och att vila därför är bästa behandlingen. Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet och medicinsk chef på Joint Academy, menar att detta är en av de vanligaste myterna om artros.

Christina Schollin lindrar sin artros med en app:
Leif Dahlberg, seniorprofessor i ortopedi vid Lunds universitet.

Vila och stillasittande är inte lösningen för att lindra sin artros. Tvärtom, det är viktigt att med rätt träning bygga upp musklerna kring våra leder för att smärtstilla och avlasta den berörda leden, stimulera nyproduktion av byggstenar i ledytan samt sakta ner artrosförloppet. Att göra övningar som tar fem–tio minuter om dagen räcker långt.

Här tipsar Leif om tre bra övningar för att lindra din artros:

1. Uppresning

Till denna övning behöver du en stol utan armstöd. Ställ dig framför stolen och sänk dig sedan ned mot stolen utan att nudda den. Håll överkroppen upprätt. Upprepa så många gånger du kan på 30 sekunder. Utmana dig själv och se om du kan öka antalet repetitioner över tid.

Christina Schollin lindrar sin artros med en app:
Christina visar ”Uppresning”, en av artrosövningarna hon gör varje dag.
Foto: Robin Ekqvist

2. Höftstärkaren

Denna ­övning utförs stående. ­Använd en vägg, stolsrygg ­eller köksbänk som stöd. För ena benet kontrollerat utåt och sedan tillbaka till utgångsläget, utan att nudda marken. Tänk på att dina ­höfter ska vara i en rak linje. Ditt ben ska vara det enda som rör sig, resten av kroppen ska vara stilla och hållas i en upprätt position. Upprepa så många gånger du kan. För sedan benet på samma sätt i samtliga riktningar – framåt, bakåt och inåt förbi benet du står på. Upprepa övningen så många gånger du kan i varje riktning och byt sedan ben.

Christina Schollin lindrar sin artros med en app:
Christina visar övningen ”Höftstärkaren”.
Foto: Robin Ekqvist

3. Benlyft på sidan

Ligg ned på sidan på en hård men bekväm yta. Du kan använda en kudde eller lägga huvudet på armen för stöd. Sträck och lyft ditt översta ben och för sedan tillbaka benet ner så att fötterna nuddar varandra igen. Se till att du spänner hela benet och behåller ­kontroll genom hela rörelsen så att benet inte ”faller” på väg ner. Kroppen ska vara i en rak linje hela tiden. Upprepa rörelsen så många gånger du kan och upprepa sedan med andra benet.

Vad är artros?

  • Artros är världens vanligaste ledsjukdom – i Sverige lever ­närmare en miljon människor med sjukdomen, hela 25 % av alla över 45.
  • Sjukdomen ger symtom som stela leder, smärta och svårigheter med dagliga aktiviteter.
  • Majoriteten av de som lever med artros kan lindra sina ­symtom med hjälp av handledd, anpassad träning. Vid behov kan detta kombineras med smärtstillande medicin.
  • Det är endast en liten andel, runt 10 %, av alla artrospatienter som någon gång behöver ­opereras för sin artros.

Källa: Lunds universitet, ­Socialstyrelsen, Joint Academy

Scroll to Top