Lär dig se skillnad på munsåren – och hur du behandlar dem

Det gör ont, bultar och sticker i läppen. Är det en förkylningsblåsa (afte) eller herpes? Här får du veta skillnaden mellan de olika munsåren och hur du slipper den värsta smärtan.

Hör du till dem som brukar få sår i munnen? Sår som ofta kan göra fruktansvärt ont, så ont att du drar dig för att äta och prata.

– Förkylningsblåsor kallas de vanligen men det är inte riktigt korrekt, säger Maria Bankvall, tandläkare och forskare inom odontologi.

Maria Bankvalls studier vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har visat att orsaken bakom afte är mer komplicerad än man tidigare trott, att det är många olika faktorer som samverkar.

Det är lätt att blanda ihop herpes och afte eftersom de kan se mycket lika ut. Många som lider av aftösa sår behandlas därför med antivirusmedel som är den vanliga behandlingen vid herpes, men som är verkningslös vid afte. Det faktum att såren ofta dyker upp när man är förkyld eller sjuk på annat sätt beror snarare på att immunförsvaret då är påverkat.

– Aftösa sår är troligen inte orsakade av något virus som ju herpes är. Afte är troligtvis inte en egen sjukdom, utan snarare ett symtom på en obalans i kroppen, säger Maria Bankvall.

– Det är en inflammation som uppstår i munslemhinnan och oftast drabbar fullt friska individer i 10–40-års­åldern.

Aftösa sår kan också finnas som del i symtombilden vid en rad olika sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns, ulcerös colit), celiaki (glutenintolerans) och vissa reumatiska tillstånd.

En del bristtillstånd kan öka risken, till exempel brist på järn, B12 och folsyra. Det här bör man vara särskilt observant på om man drabbas högre upp i åldern och inte ­tidigare haft aftösa sår.

Överkänslighet mot vissa födoämnen och kraftig stress kan också utlösa sår. Bakteriefloran i munnen verkar ha ­betydelse, liksom salivens kvalitet.

Afte förväxlas som sagt ofta med herpes. Men det finns viktiga skillnader:

– Munherpes beror på viruset Herpes simplex, som de flesta drabbas av redan som barn. Viruset kryper längs nervtrådarna till nervknutar i ryggmärgen, där det sedan kan ligga vilande under lång tid. Man kan få återfall när immunförsvaret är sänkt, exempelvis vid förkylning eller andra sjukdomar, om du är stressad eller utsätter dig för stark sol. Ju äldre du blir, desto mer sällan brukar utbrotten komma.

Lär dig se skillnad på munsåren – och hur du behandlar dem
Maria Bankvall är tandläkare och forskare i Göteborg.
Foto: Sahlgrenska akademin

Är det afte eller herpes? Så ser du skillnaden

Det finns både likheter och ­skillnader mellan de olika typerna av blåsor i och kring munnen. Här är de vanliga symtomen.

Afte

  • Ofta känner man stickningar i munslemhinnan ­innan såret uppstår.
  • Allmän sjukdomskänsla med trötthet och eventuellt feber.
  • Aftesår sitter ofta på in­sidan av kinder, läppar, tungans sidor och munbotten
  • Såren är mycket smärtsamma, men trösten är att de oftast läker av sig själva efter sju till tio dagar. Men om såren är stora, större än en centimenter, kan de ta över en månad att läka ut. Rådfråga gärna tandläkare eller läkare om du har sår som inte läkt inom två–tre ­veckor.

Herpes

  • Man kan få värk i slemhinnan ett dygn innan såret uppstår.
  • Vid munherpes är det vanligast att blåsorna och såren kommer på läpparna eller runt munnen. Men de kan ibland också sitta i tandköttet och hårda gommen.
  • Det tar oftast en dryg vecka innan herpessår läker, men ibland kan man känna smärta en tid efteråt.
Lär dig se skillnad på munsåren – och hur du behandlar dem
Tänk på att herpes smittar vi direktkontakt.

Produkterna som hjälper vid munsår

Gör så här vid afte:

  • Borsta tänderna med en mildare tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat, till exempel Zendium eller Sinaftin. De har i vissa studier visat sig ha bra effekt.
  • På apoteket finns flera receptfria preparat som lindrar smärtan och i bästa fall påskyndar läkningen.
  • För att lindra besvären kan man också skölja munnen med antibakteriella preparat som innehåller klorhexidin.
  • Det finns också receptbelagda läkemedel som kan hjälpa, till exempel Andolex, som innehåller ämnet benzydamin, och olika typer av kortisonsköljningar. Ibland kan det behövas något smärtlindrande preparat på recept.

Gör så här vid herpes:

  • På apoteket finns receptfria salvor mot herpes, som Vectavir, Zovirax, Anti med flera som förkortar herpesutbrottet med ett par dagar.

Om du har stora besvär:

  • Upplever du mycket besvär med aftösa sår eller herpes i munnen kan du be din ordinarie tandläkare om en remiss till en specialist. Det kan vara en käkkirurgisk klinik eller en sjukhustandvårdsklinik, beroende på i vilket landsting man bor.

Tänk på att …

… herpes smittar vid direktkontakt eftersom det orsakas av virus. Afte däremot smittar inte eftersom det inte beror på virus.

… man kan ta ett virusprov för att ställa herpesdiagnos, men för aftösa sår finns ingen provtagning att tillgå.

Scroll to Top