Efter 10 år botades Monikas yrsel – på 40 minuter: “Tänk om jag vetat att hjälpen var så enkel”

Efter att ha lidit av yrsel länge och provat det mesta var Monika inställd på att leva med eländet. Så snubblade hon över en metod som fick stopp på snurret på nolltid – akupunktur.

Monika Allöv Andersson

Ålder: 53 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Forshaga.
Gör: IT-tekniker på Karlstads universitet. 

Monika Allöv Andersson har levt med yrsel i nästan tio år. Hon har gjort massor av utredningar utan att få någon direkt diagnos eller förklaring till varför hon mår som hon gör.

Det kan luta åt olika håll när hon går, snurra sakta runt och så får hon plötsliga akuta yrselattacker, särskilt när hon rör huvudet uppåt eller neråt. I våras kom räddningen – akupunktur botade hennes yrsel.

– Tänk om jag vetat att hjälpen var så enkel. Jag som led i så många år, säger Monika.

Allt började en januarimorgon 2013 när Monika vaknade av att hela sovrummet snurrade hemma i villan i Forshaga.

– Jag fattade inte vad som hände och blev skräckslagen. Jag blev så yr att jag gick in i väggen och kunde nästan inte stå på benen, och så kräktes jag. Min äldste son sa: Mamma, du kan inte sätta dig i bilen och köra till jobbet.

Monika gick till vårdcentralen där läkaren misstänkte kristallsjuka. Yrseln berodde förmodligen på att små kristaller lossnat och hamnat fel i örat, menade doktorn.

Hon fick ett övningsprogram som skulle få kristallerna att rulla tillbaka på plats. Men övningarna hjälpte inte. Tvärtom, gjorde de henne bara än mer yr.

– Allt gungade mer än någonsin och jag blev skräckslagen. När jag lade huvudet mot kudden på kvällarna snurrade sovrumstaket och somnade jag på höger sida åkte jag karusell igen!

Efter 10 år botades Monikas yrsel – på 40 minuter:
Akupunktur är en behandlingsmetod som framför allt används om man har ont i muskler eller leder.

Grät av lycka

Monika vände sig till en specialist på öron-näsa-hals på sjukhuset i Karlstad. Han konstaterade efter grundliga undersökningar att det trots allt inte rörde sig om kristallsjuka.

– Jag blev såklart lättad men sedan kom oron och de mörka tankarna. Varför snurrade det då? Kunde det röra sig om en tumör i hjärnan som tryckte på balansnerven. Oron gnagde rejält.

På vårdcentralen togs en rad prover och både hjärnan (EEG) och hjärtat (EKG) kontrollerades. De visade att Monika var kärnfrisk. Men kanske rörde det sig om stressorsakad yrsel. Yrsel och problem med balansen kan vara kopplat till rädsla, oro och stress. Yrsel kan också ha en kroppslig förklaring, så som spända muskler i nacke, axlar och rygg. Och visst var hon både stressad och spänd.

– Troligen får jag nerven i kläm när jag drar upp axlarna och spänner mig.

Monika tror att allt började när yngsta sonen föddes med hjärtfel.

– Jag oroade mig över hans hälsa och att han behövde extra hjälp. Jag hade många järn i elden, på jobbet och på fritiden. Jag försökte räcka till för allt och alla. Någon riktig tid att varva ner fanns inte.

Monika var beredd att acceptera att yrseln aldrig skulle försvinna och sluta hoppas.

– Jag kunde inte stoppa vågorna, bara försöka lära mig surfa och hoppa över hindren för att må bättre.

Men så hörde Monika talas om akupunktören Ingla Edhlund på Sund Hälsa i Deje. Desperat bokade hon en tid.

– Jag hade nog föreställt mig massage för yrseln men fick akupunktur. Hon satte nålar i öronen och på händer och fötter för att få igång cirkulationen i kroppen. Jag var grymt skeptisk, trodde nog inte att nålar kunde hjälpa.

Men redan efter 40 minuters behandling var Monika fri från yrseln.

– Så häftigt! Nu tror jag benhårt på akupunktur. Många kanske tycker det är lite läskigt med nålar men de känns ju inte. När jag gick därifrån grät jag av lycka och tacksamhet. Jag har gått med det här eländet så länge och så tar det 40 minuter och jag är frisk! Jag hade inte ett spår av yrsel och det var rena magin!

Efter 10 år botades Monikas yrsel – på 40 minuter:
Ingla Edhlund är utbildad inom traditionell kinesisk medicin. (Foto: Privat)

Experten: Akupunktur återställer balansen i kroppen

Ingla Edhlund är TCM-terapeut (traditionell kinesisk medicin) och behandlar patienter med frozen shoulder, smärt- och ryggbesvär. Framför allt arbetar hon med stressproblematik, som yrsel, huvudvärk, magproblem och klimakteriebesvär.

– Akupunktur hjälper kroppen att återställa balansen, säger Ingla Edhlund.

Akupunktur är en behandlingsmetod som framför allt används om man har ont i muskler eller leder. Det finns många studier som visar att akupunktur kan vara en effektiv metod för att lindra vissa typer av smärta. Det gäller framför allt långvarig smärta i ländrygg, nacke, skuldror och vid tennisarmbåge. Behandlingen görs med sterila nålar på bestämda punkter på kroppen, alla punkter har olika funktioner.

– Många väntar alldeles för länge innan de söker hjälp. Man biter ihop och försöker härda ut. Det är vanligt med yrsel och tinnitus i dessa stressade tider. Fel andning kan ge stress och värk. Man överlever ju, men andningen blir stressad, snabb och ytlig. Jag jobbar alltid med hela kroppen för att få igång cirkulationen och dämpa symtomen.

Hur ofta rekommenderar du behandling?
– Det är individuellt hur många behandlingar man behöver. De flesta får effekt efter några gånger, ibland redan efter första behandlingen. Man bör gå ungefär en gång i veckan till en början. När vi fått önskat resultat kan det vara bra att underhålla resultatet och så brukar jag rekommendera att man kommer på hälsobesiktning varje ny årstid.

Läs mer om olika orsaker till yrsel och vilka behandlingar som finns:

Scroll to Top