Matkombinationerna som boostar din hälsa: 11 nyttiga tips

Visste du att vissa livsmedel blir ännu nyttigare om du äter dem tillsammans? Här tipsar naturläkaren och näringsterapeuten Zarah Öberg om de bästa kombinationerna.

Hårdkokt ägg och färggrann sallad – Nyttigt för hjärta och ögon

Ett hårdkokt ägg i salladen är ett smart val. Fettet i äggulan hjälper din kropp att bäst absorbera karotenoider, en antioxidant som är känd för att skydda mot sjukdomar som cancer, hjärtsjukdom och ögonsjukdom. Karotenoider finns i orangeröda livsmedel som apelsiner, tomater och morötter.

– Ägg är dessutom rika på näringsämnen och mättande. Bland annat innehåller ägg vitamin A och B och ämnet kolin som är viktigt för kroppens celler och för hjärnan, och ämnet lutein som främjar god ögonhälsa, säger Zarah Öberg.

Kyckling och mango – Bygger benstyrka

Kyckling med mangosalsa är en himmelsk matchning. Betakarotenet i orangefärgade frukter och grönsaker omvandlas i din kropp till vitamin A, som stärker skelettet och är bra för hud och ögon.

– För att få ut maximal effekt av vitamin A behöver du också zink, som bland annat finns i fågel, kött, ost och nötter.

Spenat och tomat – Höjer järnupptaget

Spenat är bland det nyttigaste vi kan äta. Förutom järn är spenaten full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men den innehåller även oxalater som gör det svårare för kroppen att absorbera järnet. Tomater, paprika, citrus eller någon annan C-vitaminrik källa underlättar upptaget av järn från spenaten.
Därför är det bra att dricka ett glas apelsinjuice tillsammans med järnrik måltid.

Yoghurt och mandel – Gör gott för mage och hud

Mandlar på frukostyoghurten är en perfekt start på dagen. Yoghurt precis som kefir, miso, surkål och kimchi innehåller levande goda bakterier, så kallad probiotika, som är bra för tarmfloran där en stor del av vårt immunförsvar sitter. Även mandlar är utmärkta för magbakterierna. De innehåller prebiotika (en slags fiber) och kostfibrer som bidrar till god tarmhälsa. De är rika på vitamin E som är bra för huden, B-vitaminer som gynnar friskt hår och stresstålighet och goda fettsyror som förbättrar minnet. Mandel är också en naturlig kolesterolsänkare!

Lax och grönkål – Bra för skelettet

Fet fisk som lax, forell, makrill, sill och sardiner är rik på D-vitamin. Och vitamin D är bra att kombiera med livsmedel som är rika på kalcium. Grönkål är en riktig kalciumbomb liksom broccoli, edamamebönor, pak choi, fikon, tofu och yoghurt.

– Alla näringsämnen samverkar med varandra på olika sätt, säger Zarah Öberg. Ett exempel är kalcium som behöver D-vitamin för sin transport i kroppen.

Fullkorn och vitlök/lök – Ger dig mer energi

Att ha i lite lök och vitlök när man bakar bröd eller att lägga på fullkornssmörgåsen gör frukosten nyttigare. Fullkornsbrödet är fyllt med näringsämnen, mineraler som järn, zink och fosfor och magnesium, vitaminer och antioxidanter. För att kroppen ska hinna ta upp alla dessa nyttigheter innan matsmältningen tar hand om det kan du äta det tillsammans med livsmedel som är rika på svavel.

– Lök av alla sorter är en bra källa till svavel. Svavel är känsligt för upphettning och bra att äta rått. Svavel är en viktig transportör av ämnen och är viktigt för att göra cellerna genomsläppliga och för kroppens avgiftning. Svavel är också viktigt för att syresätta kroppen.

Heta grönsaker och olivolja – Hjälper kroppen ta upp antioxidanter

De allra flesta grönsaker är nyttigast råa. Men vissa vinner på att hettas upp tillsammans med olivolja. När man fräser exempelvis lök, vitlök och tomater i olivolja förstärks grönsakernas “biotillgänglighet” och de tas lättare upp av blodomloppet i din kropp.

– Biotillgänglighet innebär den mängd verksamma ämnen som kommer in i kroppens cirkulation. Om tarmen inte tar upp den näring vi äter, så blir biotillgängligheten lägre och vi får sämre effekt.

Brysselkål och olivolja – Maxar näringsupptaget

Brysselkål är en riktig vitaminbomb som riktigt spritter av nyttigheter, allt från C-vitamin, folsyra och järn till K-vitamin, som är nödvändigt för blodets koagulering och stärker skelettet. Vitamin K är fettlösligt och tas lättare upp av kroppen i en måltid som innehåller fett.

– Alla fettlösliga vitaminer, så som vitamin A, D, E och K är beroende av fett för gott upptag. Så lägg gärna till lite fett till maten för att få bättre näringsupptag.

Pasta och vinäger – Håller blodsockret i balans

Vinäger kan vara en nyttig smakhöjare i pastasalladen. Men den har även positiva hälsoeffekter. Vinägern kan förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen efter en måltid med cirka 20 procent. Lite vinäger till pasta, ris eller potatis kan minska den blodsockerhöjande effekten av livsmedel med högt glykemiskt index.

– Med ett stabilt blodsocker håller vi oss pigga hela dagen.

Brunt ris och linser – Ökar proteinupptaget

Är du vegetarian kanske du redan vet att du borde äta vissa livsmedel tillsammans för att vara säker på att få i dig det protein kroppen behöver. Klassiska kombinationer ger en komplett proteinmix. Testa en skål med brunt ris och linser, heta majstortillas med bönor, mandel- eller hasselnötssmör på fullkornsbröd.

– Vi är beroende av att ha fullvärdigt protein för de processer som sker i kroppen. Ett fullvärdigt protein innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka. Vi måste alltså blanda flera olika vegetabiliska proteinkällor, säger Zarah Öberg.

Äpple och mörk choklad – Stärker hjärtat

Unna dig en bit mörk choklad ibland, den är rena hälsomedicinen. Att låta den smälta på tungan är både avkopplande och belönande, samtidigt som den syresätter kärlen, dämpar stress och lindrar smärta, hos framför allt kvinnor. Ju högre kakaohalt desto mer nyttigheter innehåller chokladen. Kombinationen mörk choklad och äpple främjar god hjärthälsa.

– Kakaon i den mörka chokladen är rik på katekin, en antioxidant som förhindrar förkalkning i artärerna och i skalet på äpplet finns fytokemikalier och fibrer som verkar antiinflammatoriskt.

Scroll to Top