Marinas åderbråck försvann med laser: “Nu går jag gärna med shorts igen”

Marina började få åderbråck redan som ung men besvärades inte av dem. Först senare i livet, när hon fick ont, valde hon att ta bort åderbråcken med laser – och fick prova ny, enkel smärtlindring.

Den ärftliga faktorn är hög just för åderbråck och Marina Landefjäll berättar att hennes mamma hade det och att det kan vara därför hon fått det.

Hon fick det redan i 20-årsåldern men då mycket lindrigt, så det tog många år innan hon kände att det var så illa att hon ville göra något åt det.

Marina Landefjäll

Ålder: 58 år.
Familj: Singel, två vuxna barn.
Bor: Fridlevstad utanför ­Karlskrona.
Gör: Personlig assistent.

– Det gjorde ont ibland, men det var inte så farligt till en början. Det var inte så besvärligt och det kunde jag stå ut med.

Men åren gick, hon fick två barn och åderbråcken blev värre. Tyngdkänslan i benen ökade och att gå i shorts var uteslutet, för åderbråcken putade ut och blev inflammerade och varma.

– Jag var sjukskriven någon dag här och där och sökte också hjälp, men det var inte så illa då heller, säger Marina.

Men när inflammationerna blivit så grava att det utvecklats till tromboflebit, det vill säga små proppar under huden, då remitterades hon till Malmö för att ta bort åderbråcken med laser och fick också chansen att prova den nya smärtlindringen.

– Jag tvekade inte en sekund. Det kändes bara positivt att bli stucken två gånger istället för 20–30 gånger. Och själva laserbehandlingen var också nästan helt smärtfri. Det sved till någon gång, men då var det mycket lindrigt, berättar Marina.

Efter själva operationen, som inte ens tog en timme, gick Marina med stödstrumpa en tid och undan för undan såg hon hur åderbråcken krympte och försvann.

– Det är jätteskönt att de är borta. Helt igenom en jättepositiv upplevelse och idag går jag gärna i shorts igen! säger Marina.

Laser är den mest moderna metoden

Anledningen till att man får åderbråck kan vara flera. Graviditet, övervikt och ärftlighet är några av orsakerna. Det finns nu många olika metoder för att operera bort dem.

För att förhindra åderbråck kan man motionera, få igång blodcirkulationen, sluta röka och undvika övervikt.

Men om man har en ärftlig faktor så kan de givetvis uppstå ändå. Då är det dags att söka läkare och få hjälp.

Det finns massor av kärl i kroppen, så många att man i princip kan ta bort hela det ytliga systemet och kroppen skulle ändå klara sig lika bra. Blodet finner nya vägar och nya kärl.

– Vi har dubbla system av kärl i kroppen. Vissa styr cirkulationen i skinnet och andra ligger djupare och sköter bland annat värmereglering, men det finns alltid tillräckligt, säger Anders Lundell som är läkare vid Venous Centre i Göteborg.

Man tror att ungefär var tredje svensk lider av åderbråck. Det är vanligare hos män än hos kvinnor, men det är fler kvinnor som söker hjälp för sina åderbråck.

Kärlet kokar sönder

Redan i början av 1900-talet gjorde man de första operationerna för att få bort åderbråck. Den metoden kallas stripping och går ut på att man gör ett snitt i ljumsken och sedan drar ut de kärl som buktat sig.

Det görs under narkos och kräver sjukskrivning efteråt. Sådana operationer görs fortfarande på de stora sjukhusen, men numera finns det behandlingar som är både lättare och enklare – de så kallade kateterteknikerna.

– Sedan 15 år kan vi ta bort åderbråck med ånga, skum, lim, radiofrekvens och nu också med laserteknik, säger Anders Lundell.

Lasertekniken är mycket finkänslig och kan ta bort åderbråck med millimeterprecision.

I laserljuset finns det en beståndsdel som kallas kromofor. Den absorberar energin från laserljuset och aktiveras vid träffar med till exempel vatten eller blod.

– Den kromofor vi använder reagerar på vatten och när de träffar varandra så blir det till värme inne i kärlet. Som en liten ångkokare i miniatyr. Det gör att kärlet kokar sönder och försvinner, förklarar Anders Lundell.

Åderbråcken kan dock komma tillbaka genom ny kärlbildning från slumrande kärl i underhuden. Om man märker att åderbråcken kommer tillbaka ska man kontakta läkare innan de blir för stora och börjar göra ont.

 

Marinas åderbråck försvann med laser:
Lasertekniken är mycket finkänslig och kan ta bort åderbråck med millimeterprecision, menar läkaren Anders Lundell.
Foto: Privat

Målet är helt smärtfri behandling

Specialistläkaren Michael Åkesson har, tillsammans med Scandinavian Venous Centre och Medvasc AB, tagit fram en ny metod att lägga bedövning vid åderbråcksoperation. Det som många patienter förr upplevde som obehagligt kan i framtiden göras helt utan smärta.

Att bedöva patienten inför en åderbråcksbehandling kan vara ett rätt omständligt arbete för både patienten och behandlande läkare. Läkaren söker med ultraljud efter de rätta punkterna utefter det kärl som ska behandlas med laser och med ledning av ultraljudet läggs bedövningen via stick genom huden ungefär var femte till tionde centimeter. Det är krångligt, tar tid och kan upplevas som obehagligt av patienten.

– Det kan handla om ett kärl som är mellan 10 och 90 centimeter långt och det kan bli upp till 30 stick på ett ben. Det är själva svagheten med dagens teknik och behandling, säger Michael Åkesson.

Anledningen till att man måste bedöva är att patienten annars känner av den starka värmen från lasern som bränner bort åderbråcket. Däremot så har man inga smärtreceptorer inne i kärlet och därför kan man bedöva från insidan.

– Solutio kallas metoden och den gör att bedövningen hamnar precis där den ska, vilket den inte alltid gör när man bedövar utifrån. Målet är att själva behandlingen ska bli helt smärtfri, säger Michael Åkesson.

Om ungefär ett år hoppas han att den nya smärtlindringen kan nå den stora massan av patienter som behöver åderbråcksbehandling.

– Åderbråck är en folksjukdom som är besvärlig att lida av, både medicinskt och estetiskt. Väntar man för länge med åtgärd kan man utveckla kroniska bensår som är mycket besvärliga och vårdkrävande, säger Michael Åkesson.

Marinas åderbråck försvann med laser:
Specialistläkaren Michael Åkesson har varit med att utveckla den nya metoden för smärtlindring.
Foto: Privat

Olika sätt att ta bort åderbråck

Stripping: Läkaren öppnar i ljumsken och drar helt enkelt ut hela det ytliga kärlsystemet. Metoden innebär sjukskrivning och risk för blödningar och infektioner. Man använder sig också av virknåls­teknik där man drar ut de mindre åderbråcken.

Laser, radiofrekvens, ånga, lim och skum: Alla metoderna går ut på att förstöra kärlet där åderbråcken sitter. En kateter förs in i ­venen under ultraljudskontroll och därefter förstörs kärlväggen med någon av de olika metoderna.

När man för in ånga eller laser så är det värmen som kokar eller ­löder sönder kärlet. Lim skickar man in i katetern och limmar ihop kärlet och det kemiska skummet gör att kärlet klibbar ihop sig och sedan skrumpnar.

 

Scroll to Top