Sommarfräscha fötter – så lindrar du 6 vanliga fotbesvär

Tycker du det är jobbigt att gå utan strumpor och skor för att du skäms för fötterna? Med lite kärleksfull vård kan dina fötter bli mjuka och fina. Här är sex vanliga problem och råd för att slippa besvären!

Fötterna är som kroppens andra hjärta. De är kopplade till resten av kroppen och när fötterna mår bra, mår kroppen bra! Det menar Nazli Babazadeh, medicinsk fotterapeut, som driver kliniken Doktor Fot Stockholm. Hon har jobbat som fotterapeut i elva år och det finns inte mycket hon inte har sett.

– Tyvärr glömmer många bort sina fötter. Man tvättar dem inte alltid med tvål och vatten, torkar inte ordentligt mellan tårna, byter kanske inte strumpor varje dag och smörjer inte in dem. Fötterna ska bära en hela livet, så man måste ta hand om dem, säger Nazli.

Det är också viktigt att ha koll på förändringar, som stickningar, sprickor, svullnader, svamp och så vidare. Det kan tyda på att något är fel, till exempel med blodcirkulationen, att du har vitamin- och mineralbrist eller nedsatt immunförsvar.

– Förhårdnader är ett vanligt problem som innebär en tillväxt av hudens yttersta lager, hornhuden. När den utsätts för överbelastning reagerar kroppen med att bilda tjockare hornlager. Det beror ofta på att man felbelastar och går i skor som är för trånga.

– Har du problem med förhårdnader, ta ett fotbad en gång i veckan och fila försiktigt med lätt hand, men inte varje dag. Använd en särskild fet fotkräm, inte body-lotion eller handkräm, och smörj fötterna varje dag, gärna två gånger om dagen. Det är också bra att se över dina skor, eftersom trånga skor ofta kan orsaka förhårdnader.

Förebygg problemen

Ett annat problem är trötta, ömma och svullna fötter.

– Står och går du mycket kan du få problem med detta. Lägg fötterna i högläge när du har möjlighet och använd gärna stödstrumpor.

Torra fötter är också något som många dras med. Att ta regelbundna fotbad kan vara bra mot detta.

– Det hjälper till att mjuka upp huden så att det blir lättare att få bort torr hud och förhårdnader. Utöver det gäller det bara att smörja, smörja, smörja!

Utöver detta rekommenderar Nazli särskilt äldre att gå till en medicinsk fotterapeut med jämna mellanrum, det är ett sätt att förebygga eventuella problem i god tid.

– Och de som är diabetiker eller har nedsatt blodcirkulation ska absolut inte hålla på med sina fötter själva.

I deras fall kan det vara jättefarligt om de till exempel filar huden eller klipper naglarna och får små sår.

Sommarfräscha fötter – så lindrar du 6 vanliga fotbesvär
Fötterna ska bära dig hela livet så det gäller att ta hand om dem, menar fotterapeut Nazli Babazadeh.
Foto: Colette van Luik

Här är metoderna som hjälper dina trötta fötter

1. Liktornar

Vad är det?
En förhårdnad som belastas eller nöts under lång tid. Förhårdnaden, som består av döda hudceller, pressas in i huden och känns som en tagg och kan göra mycket ont.

Varför får man det?
När huden utsätts för tryck eller friktion svarar kroppen med att göra huden tjock. Uppstår därför där huden utsätts för ­extra mycket friktion, som mellan tårna, på utsidan av lilltårna eller på trampdynorna.

Vad gör man åt det?
Bäst är att vända sig till en medicinsk fotterapeut som antingen fryser eller skär bort liktornen och även skär bort kärnan. För att undvika problem i framtiden se till att ha skor som sitter bra på fötterna och ger stöd. Högklackade skor belastar till exempel främst tårna och är därmed något som inte rekommenderas.

2. Svamp

Vad är det?
En infektion som gärna uppstår mellan tårna när det är fuktigt och som ofta orsakar sprickor och gör att det kliar och svider. Hudsvamp kan även sprida sig till naglarna och göra dem matta, gulaktiga och porösa. Naglarna kan lukta urin när man klipper dem.

Varför får man det?
Svamp är oerhört vanligt och drabbar de som har dålig blodcirkulation, som svettas mycket eller går barfota i simhallar och träningslokaler. Det sistnämnda för att svamp smittar.

Vad gör man åt det?
Det finns receptfria medel på apoteket, och är nageln bara lätt angripen av svamp kan du prova. Har du haft besvär länge bör du dock låta husläkare eller medicinsk fotterapeut ställa diagnos för att säkerställa att det verkligen är svamp du drabbats av. I vissa fall kan du få salva och tabletter utskrivna på recept.
Tvätta fötterna noga varje dag, även mellan tårna. Torka ordentligt, byt strumpor varje dag och skor så ofta som möjligt. Släng gamla, slitna och ingångna skor, svampsporer kan sitta i dem. Tvätta strumporna i minst 60 grader så att sporerna dör. Använd badtofflor i offentliga utrymmen som simhallar och ta med egen yogamatta om du går på gruppyoga. Tänk på att svamp ofta tar lång tid att bli av med, så ha tålamod.

3. Hälsprickor

Vad är det?
När huden blir för torr kan den spricka och i vissa fall kan det till och med leda till infektioner i sprickorna.

Varför får man det?
För att fötterna blir torra, till exempel på vintern, eller för att du inte smörjer in dem ordentligt eller faktiskt dricker för lite vatten och därmed är uttorkad. Kan också bero på kraftig övervikt.

Vad gör man åt det?
Fila försiktigt med hudfil när du duschar, tvätta fötterna och smörj dem varje dag med fuktgivande kräm på dagen och fet salva en halvtimme innan du lägger dig på kvällen. Undvik skor med öppna hälar och dålig passform. Det är viktigt att du får bukt med sprickorna annars kan det komma in bakterier i sprickorna.

Sommarfräscha fötter – så lindrar du 6 vanliga fotbesvär
Skäm bort fötterna med ett härligt fotbad!

4. Vårtor

Vad är det?
Fotvårtor är runda och platta godartade hudtumörer. De uppstår ofta på fotsulorna, hälarna eller tårna.

Varför får man det?
Dessa ofarliga hudtumörer orsakas av humant papillomvirus (HPV) och smittar mycket lätt genom hudkontakt, till exempel i duschar och omklädningsrum och genom fuktiga handdukar.

Vad gör man åt det?
Kan vara svåra att behandla eftersom de ofta tränger djupt in på grund av kroppsviktens belastning. Vårtor ska man inte försöka ta bort själv till exempel genom att försöka fila bort dem. Det kan göra att vårtan istället växer och sprider sig till andra delar av kroppen. En medicinsk fotterapeut kan skära eller frysa bort den. Man kan ofta behöva gå flera gånger innan man får bukt med vårtan.

5. Nageltrång

Vad är det?
När kanten på nageln, oftast på stortån, skär in i huden och orsakar ett sår. Nagelkanten blir öm, svullen och röd. Det kan också komma vätska och var och du kan få en dunkande smärta.

Varför får man det?
För att man har för trånga skor eller klipper naglarna alldeles för korta.

Vad gör man åt det?
Klipp nageln rakt, runda inte kanterna. Och klipp inte naglarna för korta. Peta in en liten bit kompress fuktad med vatten under nagelkanten för att lätta på trycket. Eller tvätta med tvål och vatten och lägg en kompress fuktad med alsolsprit över nageln och fäst med lite gasbinda. Använd rymliga skor och se till att du kan röra på tårna i dem.

6. Fotsvett

Vad är det?
Bakterier som bildas när fötterna svettas gör att det luktar illa.

Varför får man det?
När du svettas om fötterna absorberas svetten i skor och strumpor vilket skapar en perfekt miljö för bakterier att bildas i. Det är alltså bakterierna och inte själva svetten som luktar. Vissa människor har en större genetisk benägenhet att få fotsvett.

Vad gör man åt det?
Tvätta fötterna med tvål och vatten varje dag, skölj och torka noga. Ha aldrig samma skor två dagar i rad. Är skorna svettiga, låt dem torka ordentligt innan du använder dem igen. Testa strumpor av bambu som gör att foten kan andas. Klappa in bakpulver på fötterna, det hjälper cellerna på huden att stänga sig. Använd luftiga skor, gärna med lufthål eller nät. Lägg i en extra innersula som du byter ofta. På apotek finns särskilda fotdeodoranter du kan prova.

Scroll to Top