Nu kan vi leva normalt med KOL

Lungsjukdomen KOL är kronisk men det finns mycket man själv kan göra för att leva ett bra liv. Möt rökaren Jeannette och ickerökaren Randi som lyckats lindra sina besvär rejält.

Oj, vad du flåsar! Jeannette Vennerberg minns kommentaren från kollegan när de gick uppför en kort trappa för tio år ­sedan. Som astmatiker var Jeannette van vid att lätt bli andfådd. Men hon hade märkt att andningsbesvären blivit värre på sistone.

Jeannette Vennerberg

Ålder: 53 år.
Familj: Två barn.
Bor: Köpenhamn.
Gör: Revisor.

Kollegans kommentar fick henne att göra slag i saken och gå till läkaren. Hon fick diagnosen kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

– Jag blev faktiskt lättad över att få en förklaring till mina andningssvårigheter. Min astmamedicin hjälpte mig inte längre heller, säger Jeannette.

Med rätt medicinering blev hon snabbt lite bättre. Men i början gjorde Jeannette inget annat än att ta sin medicin. Hon hade rökt sedan hon var 14 år och fortsatte med det.

– Jag förstod inte allvaret då. Jag levde i en bubbla där jag var väl medveten om att rökning skadade lungorna men jag sköt bort tanken, ­säger hon.

Idag inser Jeannette att hon lider av en allvarlig lungsjukdom och gör också något åt det. Det hela började med att hon år 2014 anmälde sig till en rökavvänjningskurs. Hon hade försökt sluta röka tidigare utan att lyckas.

– Jag rökte 20 cigaretter om dagen och nu var jag redo att sluta, så den här gången lyckades jag. Den 15 mars 2014 rökte jag min sista cigarett, säger Jeannette.

Nu kan vi leva normalt med KOL
Vändpunkten för Jeannette kom när hon slutade röka och började motionera.

Äter mer grönt

De positiva effekterna lät inte vänta på sig och när det blev lättare för Jeannette att andas blev hon motiverad att göra ännu mer. Hon är en energisk person som aldrig sitter stilla någon längre stund, men sport hade hon aldrig ägnat sig åt. Nu började hon gå och springa och deltog i flera motionslopp.

– Det hade jag aldrig trott att jag skulle göra, säger hon.

Och trots att hon fick problem med höfterna och tvingades sluta med löpningen tappade hon inte sugen. Istället började Jeannette promenera och hon skaffade en klocka med stegräknare.

– Under de senaste tre åren har jag gått 13 000 steg varje dag, med några få undantag. För mig är det en stor hjälp att ha ett dagligt mål och att alla steg registreras i min klocka, säger Jeannette.

När hon har gått de dagliga promenaderna med sin hund har hon gått runt 10 000 steg. De sista 3 000 stegen uppnår hon på jobbet och ibland promenerar hon till gymmet där hon tränar styrketräning två till tre gånger i veckan.

Dessutom har Jeannette ändrat sin kost och äter mindre kött och betydligt mer grönsaker.

– Jag mår definitivt bättre. Jag känner knappt av min KOL och många blir förvånade när de hör att jag har sjukdomen. Det märks inte på dig, säger de. För mig är det viktigt – inte för att jag vill dölja sjukdomen, utan för att jag vill leva bästa möjliga liv med sjukdomen, avslutar Jeannette.

Jeannettes bästa råd

• Kom ihåg, det räcker inte att bara medicinera.
• Sluta röka och ge dig själv chansen att känna hur mycket bättre du mår.
• Känn efter vad mer du kan och behöver göra.

 

Nu kan vi leva normalt med KOL
Sedan Randi började sjunga i kör har hennes andning blivit betydligt bättre.

Har aldrig rökt

När Randi Carlsen gick i pension för sex år sedan flyttade hon till Kalundborg för att vara nära sin dotter. Och sedan lade hon sig i sin nya säng.

– Jag bara låg där och var rädd för att jag aldrig skulle ta mig upp igen, säger Randi. Hon hade så svårt att andas att hon knappt hade tillräckligt med syre för att gå runt i sin nya ­lägenhet. Dessutom hade hon svårt att föreställa sig vad hon skulle göra nu när arbetslivet var över.

Randi Carlsen

Ålder: 72 år.
Familj: En dotter.
Bor: Kalundborg.
Gör: Pensionär.

Randi förklarar att hon i efterhand skulle ha reagerat mycket tidigare. Hon fick astma redan som 22-åring men blev aldrig ordentligt medicinerad. Hon blev inlagd på sjukhuset med andnöd flera gånger. Och för 20 år sedan diagnostiserades hon med KOL, även om hon själv aldrig har rökt.

– Men jag har varit gift med en rökare och har blivit utsatt för tobaksrök på min arbetsplats bland annat, säger Randi.

Med den nya diagnosen fick hon en annan sorts medicin. Men hon märkte inte så stor skillnad, och inget annat hände.

– Det var ingen som talade om för mig att jag borde förändra min livsstil. Och jag förstod inte att jag borde göra någonting heller, säger Randi och tillägger med ett leende:

– Nej fy, vad dumt det låter.

Randi har nämligen upptäckt att det finns mycket man kan göra för att underlätta livet med KOL. Flytten och den hopplöshet hon kände när hon låg energilös i sin säng blev indirekt en räddning.

Hon gick till en läkare som lyckades få henne att börja träna med en motionsgrupp för KOL-drabbade. Det fick inte bara Randi att börja röra sig, hon träffade också andra människor i samma situation som hon själv.

De hade så roligt och mysigt att Randi gick med på att bli ledare när de började tala om att starta en kör. Idag är de 35–40 KOL-drabbade som träffas varje onsdag för att sjunga tillsammans. Vissa tränar först, sedan sjunger de i en timme och därefter dricker de kaffe och äter nybakade bullar.

– Kören har betytt så mycket för mig. Vi sjunger kanske inte så bra men det spelar ingen roll för vi får luft av att sjunga och om vi sjunger fel får vi oss ett gott skratt. Dessutom har vi någon att prata med och det betyder mycket för oss alla, säger Randi.

Förutom körsången tränar hon lungorna hos en sjukgymnast två gånger i veckan. Allt detta har gjort Randi så pigg att hon även har lyckats ändra sin kost och gå ner en del av den övervikt som hon har kämpat med de senaste 25 åren. Hittills har hon gått ner 26 kilo.

– Viktminskningen har påverkat andningen positivt, säger Randi.

En annan positiv bieffekt är att Randi nu har ett socialt nätverk. Och körsången har gett henne ett antal fina upplevelser, som till exempel när kören sjöng för Danmarks drottning år 2017 när hon var på besök i Kalundborg. Eller när de träffade fyra andra KOL-körer för att sjunga och umgås under en hel dag.

– Det var fantastiska upplevelser. Körsången har gett mig ny energi på alla plan. Jag har fått ett underbart liv, säger Randi.

Randis bästa råd

• Om du är riktigt sjuk, ­slösa inte energi på att till exempel lyfta en tung badhandduk. Använd istället två små handdukar när du duschar.
• Undvik tända ljus. Be att få släcka dem även om du är på en restaurang.
• Ta kontakt med andra lungpatienter. Det är ­fantastiskt att prata med någon som vet vad det handlar om.

Nu kan vi leva normalt med KOL
Regelbunden träning har många positiva effekter på kroppen.

Många vet inte om att de har KOL

• KOL är en förkortning för kronisk obstruktiv lungsjukdom. Sjukdomen innebär att luftvägarna krymper och att lungvävnaden bryts ner i takt med att sjukdomen förvärras.

• I Sverige lider 500 000–700 000 människor av KOL, mörkertalet är stort. Cirka hälften av de drabbade vet inte om att de har sjukdomen.

• Hälften av alla rökare drabbas av KOL.

• Sjukdomen går i skov.

• KOL är obotligt men du kan lindra symtomen genom att sluta röka, vara fysiskt aktiv och medicinera.

Symtom på KOL
• Hosta (torr eller med slem).
• Pipande eller väsande andning.
• Du blir mer andfådd vid aktivitet än personer i samma ålder.

Om du har dessa symtom i två månader eller längre bör du kontakta en läkare.

Läs mer om KOL på www.kol.se

Regelbunden träning ger:

• Mindre andnöd
• Mer energi
• Bättre humör
• Starkare muskler och ben
• Bättre balans
• Starkare hjärtmuskel
• Bättre blodcirkulation

Det är en myt att du som lungpatient ska undvika att bli andfådd.

Källa: Lungeforeningen, www.lunge.dk

Scroll to Top