• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Färgglad mat är bra för ögonen – 4 goda tips!

  Bra kost ger en god hälsa och det gäller även ögonen. Med rätt mat kan du lindra och hindra sämre syn. Här är fyra tips för friska ögon.

  Färgglad mat är bra för ögonen – 4 goda tips!

  Den vanligaste orsaken till synnedsättning för personer över 50 år är åldersrelaterad makuladegeneration, AMD. Det är en sjukdom där området för skarpt seende på näthinnan (makula) försvagas. Men genom att dagligen fylla på med vissa vitaminer och mineraler kan vi minska risken för AMD och begränsa sjukdomsförloppet.

  Livsstil och matvanor påverkar hälsan i allmänhet och synhälsan i synnerhet. Här får du en översikt över olika sorters mat som kan hjälpa dig att förbättra synen.

  1. Blåbär
  Studier visar att antocyaniner från blåbär kan bidra till att fördröja grå starr och åldersrelaterad synsvaghet. Även personer med diabetes som har fått ögonsjukdomen retinopati kan ha nytta av att äta mer blåbär för att stärka ögonen. Och för dig med dåligt mörkerseende är blåbär ett måste! Ät blåbär varje dag för att främja ögonhälsan.

  2. Majs
  Majsplantan är egentligen ett slags gräs och majskornen räknas som spannmål. Majsens gula färg får den från ämnet zeaxantin vilket är ett av två pigment som finns i näthinnan. Det andra, lutein, har gett namn till gula fläcken, macula lutea, som är den del av näthinnan som ansvarar för synskärpan. Andra bra källor till lutein och zeaxantin är paprika, gojibär och saffran.

  3. Vitamin A
  Vitamin A är viktigt för mörkerseendet och det finns i två former: Retinol som finns i fettet i kött, fisk, ägg, mjölk och ost, och betakaroten som finns i färgglada frukter och grönsaker som papaya, pumpa, morot och sötpotatis. Betakaroten kan också förebygga inflammationer i ögonen och har inga kända biverkningar.

  4. Fisk
  Fet fisk, i synnerhet lax, öring, makrill och sill, är rik på omega-3. Näthinnan behöver två typer av omega-3-fettsyror för att fungera på rätt sätt: DHA och EPA. Omega-3 anses även skydda ögonen mot åldersrelaterad makuladegeneration och grön starr. Har du torra ögon ska du lägga till fet fisk på matsedeln några gånger i veckan.

  Njut av en smarrig smoothie som dessutom stärker dina ögon.

  Blåbär- och yoghurtsmoothie

  Blåbär stärker ögonen inifrån och skyddar mot en rad ­ögonproblem – om du äter tillräckligt mycket vill säga. Så njut av solmogna blåbär året om!

  1 portion:

  2 dl blåbär, gärna frusna
  1 banan
  2 dl naturell eller ­vaniljyoghurt
  blåbär och mynta att garnera med

  1. Mixa ­banan, blåbär och yoghurt till en slät smoothie. Häll upp i ett högt glas och toppa med blåbär och mynta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!