Inred rätt för hälsans skull

Med hjälp av gröna växter, lugnande bakgrundsljud och saker med affektionsvärde kan du påverka ditt välmående och till och med förlänga livet. Det visar den senaste forskningen på området.

Vi tillbringar cirka 90 procent av vår tid inne i olika byggnader. Kanske är det inte så konstigt att dessa miljöer påverkar oss både på ett psykologiskt och fysiologiskt plan? Vår hjärna är nämligen – på gott och ont – designad för att ständigt skanna av sin omgivning.

– Detta är något som är inbyggt i oss och kopplat till vår överlevnad sedan vår tid som jägare och samlare på savannen, säger neurodesignern Isabelle Sjövall, aktuell med nya boken Designfulness där hon sammanfattar den senaste forskningen på området och inspirerar den som vill skapa hem och miljöer som främjar ett hälsosammare liv.

Tack vare den moderna hjärnforskningen kan vi lära oss hur hjärnan fungerar och skapa förutsättningar för att göra medvetna och smarta val i vår hemmiljö, berättar Isabelle.

– På så vis kan vi hjälpa hjärnan och kroppen att aktivera vårt inre apotek – något som skapar bättre förutsättningar för oss att leva ett mer hälsosamt och hållbart liv, säger hon.

Hur ska man då inreda sitt hem för att må så bra som möjligt? Till stor del handlar det om “back to basics”, menar Isabelle.

– Vi behöver alla till exempel återhämtning, gemenskap och kontakt med naturen. Det kan vara enkla saker som att välja ett runt matbord istället för fyrkantigt, att ha naturmotiv som konst på väggarna och gröna växter som accessoarer, eller att addera stoppade möbler och rikligt med mattor och gardiner eftersom det skapar en bättre akustisk miljö.

Ett vanligt problem för många är att de har svårt att få ihop helheten därhemma, berättar isabelle. Man vet oftast vad man tycker om när det gäller enstaka saker, men så blir resultatet inte riktigt som man har tänkt sig. Oftast blir det alldeles för mycket intryck på en och samma gång, menar hon.

Och en felaktigt inredd miljö påverkar oss negativt på många sätt. Den kan bidra till onödig stress samt minskad förmåga till koncentration, kreativitet och återhämtning.

– Det kanske inte låter så farligt på kort sikt, men om vi tänker oss ett större perspektiv så är de miljöer vi befinner oss i en sorts ram för våra liv och påverkar också vår folkhälsa i stor utsträckning över tid, säger Isabelle.

Lyckligtvis finns det mycket på det här området som vi kan göra själva för att påverka vår egen hälsa och vårt välbefinnande i positiv riktning, menar Isabelle.

– Det behöver inte vara så komplicerat. Tvärtom så handlar det mycket om att förstå vad vi kommer ifrån så att vi kan designa miljöer som är i linje med våra grundläggande biologiska behov och hur våra hjärnor fungerar.

Isabelle tipsar: 2 saker i hemmet som gör stor skillnad 

1. Frossa i grönska.
Addera så mycket gröna växter som möjligt, gärna olika sorter, eftersom de både kan reducera stress och bidra till ökad kreativitet. Gröna växter syresätter och renar även inomhusluften.

2. Se över ditt sovrum.
Sovrummet ska vara tyst, mörkt och svalt och relativt spartanskt inrett utan för många stimuli. En dovare ton på väggarna (till exempel midnattsblå) hjälper till med ljuset och kallare nyanser kan också göra så att hjärnan uppfattar rummet som svalare vilket hjälper kroppen att lättare komma ner i varv.

 

Scroll to Top