• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Släpp jakten på lyckan – och bli lycklig!

  Meningen med livet är inte att finna lyckan. Vi blir helt enkelt inte lyckliga av att göra saker för att bli lyckliga, menar filosofen Einar Duenger Bøhn.

  Släpp jakten på lyckan – och bli lycklig!

  Vi har hört väldigt mycket om lycka de senaste åren. Många försöker desperat förstå hur de ska göra för att finna den, kanske utan att egentligen veta vad det är för känsla de är på jakt efter.

  – Om du gör saker för att bli lycklig, blir du inte lycklig. Det är ungefär som när en singel försöker hitta en partner. Man blir förälskad i förälskelsen, men hittar inte någon partner, säger filosofen Einar Duenger Bøhn till danska tidningen Psykisk hälsa. Han jobbar på Universitetet i Agder och har nyligen skrivit boken Meningen med livet.

  I den tar han upp att det finns väldigt mycket vi kan göra som ger livet mening, utan att vi för den skull blir lyckliga.

  Barn ger mening

  – Att få barn ger till exempel livet mening, men du blir inte lycklig av det enligt forskningen, säger han.

  Vi kan alla ha lyckliga ögonblick i livet, men vi ska inte tro att jakten på lyckan kommer att göra att vi hittar meningen med livet, menar Einar. En av nycklarna till lyckan är nämligen att vända blicken utåt, mot något annat än sig själv. Man måste glömma sig själv en stund och gärna ägna sig åt ett projekt som inte handlar om egna bekymmer och det inre livet. Det kan vara något så enkelt som att bygga en veranda eller bli bättre på att baka bröd.

  Att jaga efter lyckan slår helt fel. Lycka kan vara meningsfull men det räcker inte och den är inte heller nödvändig för att vi ska uppleva en mening med vårt liv.

  Einar menar att många människor redan lever meningsfulla liv utan att vara medvetna om det själva. Han lyfter fram en situation som var mer vanlig förr, nämligen hemmafruar utan utbildning, individuell frihet eller egen ekonomi. Många av dem kände nog att livet var meningslöst emellanåt och de bubblade nog inte över av lycka, men ingen kan påstå att det inte är meningsfullt att ordna så att de egna barnen får ett bra liv.

  Nyckeln till mening kan alltså vara att ha ett projekt som handlar om att förbättra något, antingen den egna familjens livsvillkor, eller andras livsvillkor.

  Mindre saker

  Det kan också handla om mindre saker som smaken på det hembakade brödet eller
  en prunkande trädgård. Om livet känns lite grått, trist och meningslöst kan det alltså vara klokt att lyfta blicken lite utanför sig själv.

  – Det finns en mening med själva livet även om vi inte alltid ser den, säger Einar till tidningen Psykisk hälsa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!