Därför blir du trött – 6 tänkbara orsaker

Är du ofta trött utan en uppenbar anledning? Det kan finnas både psykiska och fysiska förklaringar till problemet. Vi berättar om några orsaker och vad du kan göra åt dem.

1. Sömnbrist

Om du sover för lite på natten blir du trött på dagen. De flesta behöver mellan sex och åtta timmar per natt. Tröttheten kan också uppstå om sömn­kvaliteten är för dålig.

Gör så här: Utnyttja dagsljuset, stressa mindre och var så aktiv som möjligt. Dålig sömnkvalitet kan också bero på snarkning, så misstänker du det bör du kolla upp detta hos en läkare.

2. Järnbrist

Om du har brist på järn blir du trött och blek. Järn är nödvändigt för att bilda hemoglobin i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Järn upptas normalt från maten i tarmen.

Gör så här: Ät en allsidig kost med fokus på fullkornsprodukter, lever, kött, fisk, spenat, broccoli, C-vitaminrika grönsaker, frukt och bär. 

3. Vitaminbrist

För lite vitamin B12, folsyra, kan ge hjärtklappning, depression, svimningskänsla och huvudvärk. 

Gör så här: Ät allsidigt med fokus på magert kött, mejeriprodukter, ost, ägg och fisk. Ett tillskott av B12 kan
också vara aktuellt.

4. Diabetes

Diabetes innebär att insulinet i kroppen inte produceras eller tas upp som det ska. Detta ­leder till att blodsockernivån blir förhöjd. Förutom att detta gör dig trött blir du även ofta törstig och hungrig och måste gå ofta på toaletten. Du kan också märka av en viktnedgång.

Gör så här: Lider man av typ 2-diabetes är det viktigt med motion och mat som håller blodsockret i balans. Diabetes kan också behöva behandlas med insulin som tas i form av sprutor eller tabletter.

5. Problem med sköldkörteln

Det är inte ovanligt att drabbas av sköldkörtelbesvär i övergångsåldern, i samband med en graviditet eller vid hög stress. Även jodbrist kan leda till problem med sköldkörteln och betydligt fler kvinnor än män lider av detta.

Gör så här: Uppsök läkare om du misstänker problem med sköldkörteln. De kan slå fast en diagnos och skriva ut nödvändig medicin.

6. Årstidsbunden depression

Denna form av depression uppstår när vi utsätts för växlingar mellan ljus och mörker. Det är vanligast på senhösten och vintern, men många drabbas även på våren. Exakt vad det är som händer i kroppen när man drabbas av årstidsbunden depression har man inte lyckats fastställa. Men man tror att hjärnans eget sömnmedel melatonin och signalsubstansen serotonin är inblandat.

Gör så här: Se till att få så mycket dagsljus det bara går nu under sommarmånaderna. När hösten kommer kan det vara bra att investera i en ljusterapilampa så att växlingen mellan ljus och mörker inte blir så kraftfull.

Mat som hjälper dig att sova 

Honung: Påverkar serotoninnivåerna i hjärnan och har en lugnande effekt.

Mandlar: Innehåller magnesium som har en avslappnande funktion på både muskler och nervfunktion.

Kamomillte: Ämnet apigenin i kamomillte har en lugnande effekt på muskler och nerver.

Havregryn: Innehåller långsamma kolhydrater som håller dig mätt hela natten och bidrar till ökad serotoninutsöndring.

Scroll to Top