Kanske du bor nära en sjö eller havet? Varför inte passa på att göra lite vattengymnastik när du ändå är där. Det är en skonsam träning som passar både äldre, yngre, otränade och vältränade.
Fysioterapeuten Sara Warnquist, som jobbar på Hovsjö Rehab Praktikertjänst i Södertälje, menar att det finns många fördelar med vattengympa.
– Vi jobbar med patienter i en varm bassäng och varmt vatten är ju smärtlindrande. Och vattnet gör att det blir lättare att röra sig, samtidigt som det ger ett bra motstånd. Skaderisken är låg eftersom man inte överbelastar senor, leder, skelett och muskler.
Sara tipsar
- Ha gärna ett par badskor eller sandaler på dig så att du står stadigt på botten.
- Har du ingen brygga eller människa att hålla dig i, ta med en vandringsstav, ett kvastskaft eller en käpp som stöd.
En del kallar vattengympa för “tantgympa” eller “husmorsgymnastik”. Det har Sara inga problem med.
– Kalla det vad du vill, men vattengympa övar både rörlighet, styrka och kondition, det sistnämnda genom att du får upp flåset. Det är ju jättebra, så det är verkligen inget att se ner på. Dessutom finns det elitidrottare som kör tunga vattengymnastikpass med vikter på armar och ben. Fördelen är att det är bra träning som samtidigt är skonsam för kroppen. Vill man köra ett hårt pass i vattnet kan man alltså göra det.
Och har man olika besvär kan man ha stor glädje av vattengymnastik.
– Det är jättebra för till exempel reumatologiska och ortopediska patienter och även artrospatienter. Har man till exempel svårt med hårda stötar för att man får ont är det mycket skonsammare att göra rörelser i vatten.
Eftersom man bara väger 15 procent av sin egen kroppsvikt i vatten, behöver man inte bära upp hela tyngden av sin kropp. Dessutom fungerar vattenmotståndet som en broms, vilket innebär att man gör av med mer energi än om man skulle utföra samma rörelse på land. Och eftersom man måste hålla sig kvar på samma plats samtidigt som man rör sig, måste man använda flera olika muskler samtidigt, vilket också höjer energiförbrukningen.
Det är alltså en mild träningsform som ändå är effektiv. Och man kan både konditionsträna, styrketräna och stretcha och mjuka upp stela leder i vatten. Slitage som man normalt kan få av sin träning på land minskar avsevärt vid träning i vatten.
Att vattengympa är skonsam träning eftersom man inte belastar skelettet har stöd i forskningen. Likaså att den är bra för gravida. Forskare som följde en grupp kvinnor kunde visa att vattengympa under graviditeten minskade behovet av smärtlindring vid förlossningen. Sara påpekar dock att i vissa fall ska man se vattengympan som ett komplement till annan träning.
– Om man exempelvis är benskör behöver man ju belasta skelettet för att bli starkare, då är ju inte vattengymnastik det bästa. Men, det är samtidigt bra för rörligheten så att vi inte stelnar till när vi blir gamla. Se därför vattengympa som ett jättebra komplement till annan vardagsrörlighet.
Precis som ett gympapass på land innehåller vattengympan alltså moment som tränar upp kondition och styrka. Det innebär att hela kroppen får sitt: mage, rygg, armar och ben.
– Att göra vattengympa i en sjö kräver lite kreativitet, men det är inte svårt att få till det, säger Sara Warnquist