Så tolkar du kroppens signaler!

Ju äldre vi blir desto större sannolikhet är det att vi drabbas av någon form av utmaning när det gäller vår hälsa. Därför är det viktigt att lyssna till kroppens signaler. Här är nio delar av kroppen du bör vara extra uppmärksam på när du har passerat 50 års ålder.

Brösten

Varför?
Risken att få bröstcancer ökar med åldern. Detta är den absolut vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Detta kan du göra:
Känn igenom dina bröst regelbundet framför spegeln på jakt efter knölar, sår eller andra förändringar. Om något av brösten har fått en förändrad form, synliga porer på ena sidan eller om bröstvårtan har blivit indragen eller pekar åt ena hållet bör du kontakta vården omedelbart. Detsamma gäller om det börjar läcka grumlig eller blodtillblandad vätska från bröstvårtan.

Det är dessutom enormt viktigt att gå på sina mammografiundersökningar eftersom det i dagsläget är den bästa metoden för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium.

Muskler och balans

Varför?
Genom att hålla dig i form är du bättre rustad för att undvika fall och därmed klara dig själv längre upp i åldern. Motion skyddar dig även mot en lång rad livsstilsrelaterade sjukdomar.

Detta kan du göra själv:
Försök hitta en träningsform som passar dig – gärna en där du stärker musklerna och samtidigt tränar din balans. Simning är till exempel en skonsam och bra motionsform för dig som har passerat 60 års ålder. Här tränar du både kondition och styrka på en och samma gång. Promenader är också något som passar de flesta. Varför inte testa att gå över en äng eller rakt in i skogen för att träna balansen lite extra? Försök aktivera dig åtminstone två–tre dagar i veckan.

Utmana även gärna dig själv i vardagen genom att till exempel stå på ett ben medan du borstar tänderna. Om du har svårt att klara 30 sekunder utan att tappa balansen är detta något du behöver jobba på.

Du kan också testa din kondition med hjälp av det så kallade Coopertestet. Inom loppet av sex minuter bör du kunna ta dig en sträcka på 670 meter om du har passerat 60 års ålder.

 

 

Hörseln

Varför?
Dålig hörsel leder till isolering. Du får svårt att delta i samtal och om det går riktigt långt kommer din taluppfattning att försämras. Det innebär att din hjärna inte längre uppfattar vad som sägs på samma sätt och har det gått så långt hjälper inte längre en hörapparat i samma utsträckning.

Detta kan du göra själv:
Stanna upp och ställ dig följande frågor: Var det länge sedan du hörde gräshoppor och fågelsång? Tycker du att människor omkring dig mumlar mer än vanligt? Tycker du att det är svårt att höra vad folk säger i telefon? Har dina närstående påpekat att du verkar höra sämre? Då bör du ta det hela på allvar och be din husläkare om en remiss för hörselutredning. Om du får en hörapparat utskriven – tänk på att använda den varje dag – även när du är ensam. Det tar i genomsnitt 1 000 timmar att vänja sig vid en hörapparat.

 

 

Tarmarna

Varför?
I takt med att välfärden har ökat i Sverige så har förekomsten av tarmcancer också ökat. I 45 procent av fallen är det livsstilen som ligger bakom sjukdomen.

Detta kan du göra själv:
Den vanligaste symtomen på tarmcancer är lurigt nog inga symtom överhuvudtaget. Det man kan vara uppmärksam på är ändå ändrade avföringsvanor som till exempel ändrad konsistens eller mängd. Här måste du utgå från det som är normalt för just dig. Om du till exempel brukar ha en irriterad tarm bör du reagera om tarmen plötsligt är irriterad på ett annat sätt än vanligt. Magsmärtor och blod i avföringen är andra tecken som du bör vara uppmärksam på – liksom en plötslig och oförklarlig viktnedgång. Det är viktigt att veta att blödningar högt upp i tarmen ger svart, sotfärgad avföring medan blödningar längre ner mot ändtarmen ger en vanlig röd blodfärg.

Annars är det en fiberrik kost och viktnedgång för den som lider av övervikt som är de bästa sätten att förebygga tarmcancer. Du bör också undvika ett högt intag av rött kött och alkohol samt rökning.

 

 

Vikten

Varför?
Övervikt är förknippat med stora hälsorisker och har du fett runt midjan betyder det att även dina inre organ är omslutna av fett. Det är just detta bukfett som utgör själva hälsorisken.

Detta kan du göra själv:
BMI (Body Mass Index) ger dig en fingervisning om du är under- normal- eller överviktig. Detta räknar du ut genom att dela din vikt i kilo med din längd i meter upphöjt till två. För att ligga i normalområdet ska ditt BMI ligga mellan 18,5 och 24,9. Det finns en mängd sidor på internet med kalkylatorer där du enkelt kan skriva in dina uppgifter och få ett färdigt svar.

Även midjemåttet är klokt att hålla koll på. Som kvinna bör du sträva efter ett midjemått under 80 cm. Är det över 88 cm utgör midjemåttet en hälsorisk. Mätningen gör du cirka två centimeter ovanför naveln.

Det kan också vara klokt att väga dig regelbundet så du håller koll på förändringar. Forskning visar att den som väger sig en gång i veckan lyckas bättre med att hålla vikten stabil.

 

 

Födelsemärken

Varför?
Hudcancer är bland de fem vanligaste cancerformerna vi har här i Norden. Varje dag får mellan fem och sex personer diagnosen och under loppet av ett år har 300 personer gått bort till följd av sjukdomen.

Detta kan du göra själv:
Studera dina födelsemärken noga och var uppmärksam på förändringar. Om ett födelsemärke börjar blöda eller är svart och ojämnt i kanterna ska du uppsöka läkare. En tidig diagnos är avgörande för hur allvarlig sjukdomen blir. Om du har solat mycket i din ungdom och bränt dig mycket kan det vara klokt att be en läkare kontrollera dina fläckar en gång om året.

Kvinnor får oftast hudcancer på benen och män på skuldror, armar och bröst. Det är också viktigt att skydda sig från solen med hög solskyddsfaktor, hatt och heltäckande kläder när den är som starkast mitt på dagen.

 

 

Ögonen

Varför?
En god syn är en avgörande faktor för att du ska få en bra ålderdom och till exempel kunna bo kvar i ditt hem. Det visar flera undersökningar.

Detta kan du göra själv:
Något av det viktigaste du kan göra för din ögonhälsa är att hålla koll på kolesterolet och blodtrycket. Skälet till det är att det är en hög omsättning av blod i ögonen. Näring fraktas med blodet in och avfallsprodukter följer med det ut. Om blodflödet i ögonen är dåligt på grund av för mycket fett i blodbanan kan det ge dig sämre syn på sikt.

En annan viktig sak du kan göra på egen hand för din ögonhälsa är att sluta röka och snusa. Rökare har dubbelt så stor risk för att utveckla grå starr jämfört med ickerökare och även betydligt större risk för and-ra ögonsjukdomar som till exempel AMD, åldersrelaterad makuladdegeneration. Det sistnämnda är den vanligaste orsaken till kraftig synnedsättning hos personer i västvärlden.

 

 

Underlivet

Varför?
Varje år får cirka 500 svenska kvinnor livmoderhalscancer. Men tack vare gynekologiska cellprovskontroller har antalet halverats sedan 70-talet.

Detta kan du göra själv:
Gå alltid på dina cellprovskontroller när du blir kallad så att eventuella förändringar kan upptäckas i ett tidigt stadium. Men det finns även andra sätt att ta hand om sitt underliv. Efter 55 års ålder när många har slutat att menstruera är det inte ovanligt att drabbas av torra slemhinnor. Detta kan även leda till upprepade urinvägsinfektioner. Allt det här kan du få hjälp med av din gynekolog så dra dig inte för att söka vård för dina besvär.

Ett symtom från underlivet som definitivt aldrig får ignoreras är blödningar efter klimakteriet och tryckkänslor i underlivet. Det kan vara framfall men även ett tecken på cystor eller cancer.

 

 

Blodtrycket

Varför?
Ett högt blodtryck ska alltid tas på allvar eftersom det påverkar hjärtat som måste jobba hårdare. Hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njursvikt är allvarliga sjukdomar som kan drabba den som går runt länge med ett obehandlat högt blodtryck.

Detta kan du göra själv:
Efter 50 års ålder är det klokt att låta mäta sitt blodtryck en gång om året. Ett normalt blodtryck ska vara lägre än 140/90. Ett milt förhöjt blodtryck ligger mellan 140-159/90-100. Men det är inte alltid självklart att du måste medicinera bara för att blodtrycket är högt. En läkare behöver väga samman alla dina riskfaktorer som till exempel arv, kolesterolvärde och livsstil. Det stora problemet med högt blodtryck är att du inte märker själv om det är förhöjt eller ej – du måste mäta det för att få ett facit. Investera i en egen blodtrycksmätare eller boka en hälsoundersökning på din vårdcentral.

Det är omöjligt att känna själv om du har högt blodtryck eller ej. Ta därför för vana att kontrollera det en gång om året.

Scroll to Top